Τουλάχιστον 213 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις δύο εβδομάδες και πλέον που μαίνονται εχθροπραξίες στην περιοχή της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, γνωστοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες Παρασκευή.
Άλλοι 1.009 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις μάχες, πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της να μην εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον αμάχων.
«Άλλα δύο ασθενοφόρα υπέστησαν ζημιές. Ο ΠΟΥ καλεί όλα τα μέρη στη Λιβύη να προστατεύουν τους αμάχους, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και τις δομές υγείας. Δεν είναι στόχοι», επέμεινε ο Οργανισμός μέσω Twitter.
Ο ΠΟΥ δεν διευκρίνισε πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι στον νεότερο απολογισμό του. Την Τρίτη, τουλάχιστον έξι πολίτες σκοτώθηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν νότιο προάστιο της Τρίπολης.
Την 4η Απριλίου ο Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν την πρωτεύουσα, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Ο 75χρονος άλλοτε στρατηγός του Καντάφι εγγράφει την επιχείρηση αυτή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διατείνεται ότι διεξάγει και αψηφά τις εκκλήσεις να δώσει εντολή να σταματήσει η έφοδος.
Ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, κατήγγειλε αργά την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι η Τουρκία μετέφερε μαχητές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, στην Τρίπολη για να πολεμήσουν στο πλευρό των παραστρατιωτικών οι οποίοι δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ.
«Ο στρατός μάχεται εναντίον των ντόπιων και ξένων τρομοκρατών και των χωρών που τους υποστηρίζουν», είπε ο Μισμάρι.
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει να δημοσιοποιηθεί μια Ανακοίνωση που είχε καταρτιστεί από τη Βρετανία και ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν το αδιέξοδο ήταν το εάν το κείμενο θα κατονόμαζε ή όχι τον ΛΕΣ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε αυτή την εβδομάδα με τον στρατάρχη Χάφταρ για τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του και τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αλλά και την προστασία «των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης» και οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με «το κοινό όραμά τους για τη μετάβαση της Λιβύης σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», κατά το δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. Η συνδιάλεξη έγινε τη Δευτέρα.
Η κατάσταση παραμένει χαοτική στη Λιβύη τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011. Η χώρα είναι μοιρασμένη σε εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη ΚΕΕ, βασιζόμενη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη σ' αυτήν, περιοχές που ελέγχει ο ΛΕΣ του Χάφταρ, υποστηριζόμενος από μια παράλληλη κυβέρνηση κι ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο στην ανατολική Λιβύη, και ορισμένες περιοχές των οποίων ο έλεγχος διεκδικείται. Την ίδια ώρα, τζιχαντιστές επιδιώκουν να αποκτήσουν εκ νέου ερείσματα.