Στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ -Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - iefimerida.gr

Στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ -Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Τούρκος στρατιώτης παρουσιάζεται μπροστά στον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ
Τούρκος στρατιώτης παρουσιάζεται μπροστά στον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει στη Λιβύη για να επιθεωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ακάρ συνοδεύεται από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ και άλλους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε την Τετάρτη απόφαση με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο προτάθηκε από την τουρκική προεδρία και επικαλείται την πιθανότητα επανέναρξης των επιθέσεων από μέρους των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει μια πρώτη απόφαση για τον σκοπό αυτό τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από την έκκληση στην Άγκυρα για βοήθεια από πλευράς του επικεφαλής της ΚΕΣ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.

Λιβύη: Τι συζήτησαν υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Λιβύης

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε σήμερα στην Τρίπολη, με Λίβυους αξιωματούχους, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και από το 2016 κυβερνάται από δύο αντίπαλες αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και από τους συμμάχους του Χάφταρ στη Βεγγάζη. Η στήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στην GNA να απωθήσει, τον Ιούνιο του 2020, την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ο οποίος προσπαθούσε από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα. Η GNA ελέγχει πλέον σχεδόν όλη τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ακάρ, που συνοδευόταν από μια στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA. Ο Ακάρ με τον Μέχρι προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE.

Παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, οι εμπρηστικές δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων στη Λιβύη συνεχίζονται. Την Πέμπτη, ο Χάφταρ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή». Δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας», πρόσθεσε ο στρατάρχης, ο οποίος στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τούρκος υπουργός παρέστη επίσης σήμερα στην τελετή απονομής των διπλωμάτων σε Λίβυους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη. Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.

Ο Ναμρούς «ευχαρίστησε τους Τούρκους για τη στήριξή τους στην GNA» και είπε ότι τώρα η κυβέρνηση θέλει να αναδιοργανώσει τον λιβυκό στρατό «μεταγγίζοντάς του νέο αίμα».

Στρατό στη Λιβύη παρά τη συμφωνία του ΟΗΕ

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων εγγράφεται στη σύσφιξη των σχέσεων της Αγκυρας και της ΚΕΣ, που αντανακλούν οι αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, στρατιωτικής, στο πεδίο της ασφάλειας, καθώς και στο πεδίο της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφτεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του κ. Σάρατζ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γενικά τηρείται θεωρητικά επανέφερε τα αντίπαλα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως οι βαθιές διαφωνίες ως προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης θέτουν εν αμφιβόλω τις πιθανότητες επιτυχίας του πολιτικού διαλόγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 461 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 97.653.

Παράλληλα, άλλοι 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνουν ως εδώ τα 1.415.

Τα επίσημα δεδομένα πάντως δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, όπου επικρατεί χάος από το 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ