Η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται με αρχές στο Μαρόκο και τη Λιβύη για να παράσχει οικονομική βοήθεια μετά τις πολύνεκρες καταστροφές
Η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται για να παράσχει χρηματοδότηση ως απάντηση στις πολύνεκρες καταστροφές που έπληξαν τις δύο χώρες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο αρμόδιος για την Τουρκία διευθυντής της τράπεζας Ουμπέρτο Λόπες.
Συνομιλίες για βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα
«Η τράπεζα εργάζεται με τις αρχές για το πώς θα απαντήσει στο σεισμό. Όμως το πώς απαντάς εξαρτάται επίσης από τα αιτήματα των αρχών», δήλωσε ο Λόπες σε συνέντευξη στην Άγκυρα.
«Και δεν ξέρω πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες με το Μαρόκο και τη Λιβύη. Ξέρω ότι οι ομάδες εργάζονται», πρόσθεσε.
Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών, που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Μαρόκο, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους και ήταν ο πιο πολύνεκρος που έχει πλήξει από το 1960 τη Βόρεια Αφρική. Στην ανατολική Λιβύη, ένας χείμαρρος που προκλήθηκε από σφοδρή καταιγίδια έσπασε φράγματα και παρέσυρε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, ενώ χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.
Η Λιβύη έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ το Μαρόκο έχει δεχθεί προσφορές βοήθειας από τέσσερις χώρες και δεν έχει δεχθεί προσφορές από μερικές άλλες, σύμφωνα με οσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανείπωτη καταστροφή στη Λιβύη και στο Μαρόκο
Tα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη θα μπορούσαν να είχαν «αποφευχθεί», καθώς οι δαιασώστες αγωνίζονται να παραδώσουν ζωτικής σημασίας βοήθεια σε μια ανθρωπιστική προσπάθεια που καταπνίγεται από τις πολιτικές διαιρέσεις και τα συντρίμμια της καταστροφής. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που κατέκλυσαν ολόκληρες πόλεις στο βορειοαφρικανικό έθνος την περασμένη εβδομάδα.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έσπασαν δύο φράγματα στα βορειοανατολικά της χώρας, στέλνοντας έναν κατακλυσμό νερού στην πόλη Ντέρνα, η οποία έχει δει τις χειρότερες καταστροφές.
Στο Μαρόκο οι διασώστες ψάχνουν απεγνωσμένα μέσα στα συντρίμμια και προσπαθούν να προσεγγίσουν απομονωμένες κοινότητες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και αφήνοντας περισσότερους τραυματίες ή αγνοούμενους.
Ο σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει το κέντρο της χώρας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και το επίκεντρό του δεν ήταν μακριά από το δημοφιλές τουριστικό και οικονομικό κέντρο του Μαρακές.
Τουλάχιστον 2.862 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστροφή και 2.562 έχουν τραυματιστεί, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.