Οι Αρχές της Λιβύης απέκλεισαν την πρόσβαση στην πληγείσα από την κακοκαιρία πόλη Ντέρνα σήμερα, ώστε οι ομάδες έρευνας να μπορούν να περάσουν από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάποιους από τους χιλιάδες αγνοούμενους.
Η κακοκαιρία Daniel έφτασε στη Λιβύη το απόγευμα της Κυριακής, πλήττοντας τη Βεγγάζη, και κινούμενη προς τα ανατολικά κτύπησε την πόλη Ντέρνα, την οποία σχεδόν αφάνισε από τον χάρτη.
Οι εικόνες με το «πριν» και το «μετά» την καταστροφή είναι συγκλονιστικές.
Τα δύο φράγματα του Ουάντι Ντέρνα, που κρατούν τα ύδατα του ποταμού που διασχίζει την Ντέρνα, υποχώρησαν, με συνέπεια τα ορμητικά νερά να καταστρέψουν κάθε υποδομή, γέφυρες, δρόμους, ενώ παρέσυραν ολόκληρες συνοικίες, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρισκόταν στο διάβα τους, ξεριζώνοντας συθέμελα κτίρια.
Η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές καθίσταται αδύνατη από το δρόμο, στις περισσότερες περιπτώσεις, και μόνο με ειδικά οχήματα ή από αέρος είναι δυνατή.
Ο εμφύλιος κατέστρεψε τους μετεωρολογικούς σταθμούς -Θα σώζονταν χιλιάδες άνθρωποι
Αυτό που συγκλονίζει, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων εάν δούλευαν τα μετεωρολογικά συστήματα και τα λογισμικά τους.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, Πέτρι Ταάλας, δήλωσε ότι πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης λειτουργούσαν σωστά στη χώρα, που έχει καταρρακωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο.
Με καλύτερο συντονισμό, τονίζει, θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει τις προειδοποιήσεις, και οι δυνάμεις διαχείρισης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την απομάκρυνση των ανθρώπων και να είχε αποφευχθεί ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Ταάλας τόνισε ότι η χρόνια σύγκρουση της Λιβύης προκάλεσε την καταστροφή του μετεωρολογικού δικτύου της, καθώς και τα συστήματα πληροφορικής έχουν σχεδόν απενεργοποιηθεί.
Σοκάρει ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων
Με το καθεστώς που υπάρχει στη Λιβύη, που ουσιαστικά είναι χωρισμένη σε στρατόπεδα, οι απολογισμοί που ανακοινώνονται απέχουν ο ένας από τον άλλον. Σε κάθε περίπτωση, βάσει των διεθνών οργανισμών, οι νεκροί ξεπερνούν τις 10.000, ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι αγνοούμενοι.
Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές, εξαιτίας των οποίων έσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τα δύο φράγματα, με συνέπεια να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 30.000 έχουν μείνει άστεγοι.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) κάνει λόγο για «τεράστιο» αριθμό νεκρών, που μπορεί να φθάσει τις 20.000, και για 10.000 αγνοούμενους.
Στην περιοχή του Χαφτάρ οι εκατόμβες νεκρών
Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel και η σφοδρότητά της επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από τις κάκιστες υποδομές στη Λιβύη, η οποία βυθίστηκε σε αναταραχή μετά από εξέγερση το 2011, κατά την οποία ανετράπη και σκοτώθηκε ο Μουαμάρ Καντάφι.
Η Λιβύη είναι πλέον χωρισμένη μεταξύ δύο αντίπαλων Αρχών -της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη, και της διοίκησης Χαφτάρ, που εδρεύει στην ανατολή, που επλήγη από την καταστροφή.
Πολλές πόλεις χωρίς ρεύμα, νερό, τηλεφωνία
Η πρόσβαση στην Ντέρνα παραμένει σχεδόν αδύνατη, καθώς δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί και οι γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεφώνου κόπηκαν σε μεγάλες περιοχές, όπου τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι.
Συνολικά, 3.840 πτώματα ανασύρθηκαν μέχρι την Τετάρτη, δήλωσε ο υπολοχαγός Tarek al-Kharraz, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της διοίκησης που κυβερνά την ανατολική Λιβύη, ενώ τουλάχιστον τριπλάσιοι είναι οι αγνοούμενοι και οι ελπίδες για να εντοπιστούν κάποιοι εξ αυτών ζωντανοί είναι ελάχιστες.
Ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες που πλήττουν την ανατολική Λιβύη συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με τη Marie el-Drese, γενική γραμματέα της Ερυθράς Ημισελήνου, ο αριθμός των θανάτων στην πόλη της Ντέρνα ανήλθε σε 11.300, ενώ 10.000 άνθρωποι αγνοούνται, αλλά ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει να βρει επιζώντες.
Βοήθεια έχουν στείλει ή πρόκειται να στείλουν πολλά περιφερειακά έθνη, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Τυνησία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Παλαιστίνη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης δεσμευθεί να βοηθήσουν, όπως και η Βρετανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρει ότι 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ντέρνα, 3.000 στην Αλ-Μπάιντα και περισσότεροι από 2.000 στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 884.000 άνθρωποι έχουν πληγεί άμεσα από την καταστροφή και, δυστυχώς, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες...
Δέκα εκατομμύρια δολάρια από τον ΟΗΕ
Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών εκταμίευσε 10.000.000 δολάρια από ταμείο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει στον τόπο της καταστροφής μία ομάδα για την «υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας».
Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παροχή σίτισης σε 5.000 οικογένειες, διευκρινίζοντας ότι χιλιάδες άλλες στην Ντέρνα είναι χωρίς τρόφιμα και καταφύγιο.