Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον διορισμένο από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργό, Φάτι Μπασάγα.
Το γεγονός αυτό οδηγεί τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για μια νέα ανάφλεξη στη Λιβύη, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια βιώνει διαρκή πολιτική αστάθεια. Έτσι, η χώρα βρίσκεται και πάλι τις τελευταίες ώρες με δύο αντίπαλες μεταξύ τους κυβερνήσεις.
Το Λιβυκό Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκρότησε ο Φάτι Μπασάγα, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.
«Η κυβέρνησή μας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με ξεκάθαρο, διαφανή και δημόσιο τρόπο (…) σε μια δημοκρατική διαδικασία», είπε ο Μπασάγα σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης (1/3). «Δεν βρίσκομαι εδώ για να ξεκαθαρίσω λογαριασμούς (…), αλλά για να οικοδομήσουμε την πατρίδα. Τείνουμε το χέρι σε όλους, ακόμη και στους αντιπάλους μας», πρόσθεσε.
Ο Μπασάγα είπε ότι πρόθεσή του είναι να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Τρίπολη «ειρηνικά και με ασφάλεια», σε συντονισμό «με τις υπηρεσίες ασφαλείας». Υποσχέθηκε, επίσης, ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει «χωρίς δυσκολίες».
Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση έκανε λόγο για «προφανή απάτη» στην καταμέτρηση των ψήφων
Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ, την προσεχή Πέμπτη 3 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, έκανε λόγο για «προφανή απάτη» στην καταμέτρηση των ψήφων στο Κοινοβούλιο και υποστήριξε ότι δεν είχε εξασφαλιστεί απαρτία προκειμένου να εγκριθεί η κυβέρνηση του Μπασάγα. «Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δηλώνει ότι θα συνεχίσει το έργο της και δεν θα λάβει υπόψη της αυτές τις μικρότητες», πρόσθεσε.
Σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε, την οποία μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει «επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης» οποιαδήποτε «απόπειρα εισόδου στα κτίριά της» και «θα απαντήσει σε τέτοιες ενέργειες όπως προβλέπει ο νόμος».
«Η πιθανότητα επανέναρξης της σύγκρουσης είναι πραγματική, αν και θα μπορούσε να γίνει μια σταδιακή κλιμάκωση και όχι να ξεσπάσει αμέσως», σχολίασε ο Twitter ο Βόλφραμ Λάχερ, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Λιβύη στο γερμανικό ινστιτούτο SWP.
«Ιδού, η Λιβύη επανέρχεται στα ίδια, με μια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" στην Τρίπολη υπό τον Ντμπεϊμπά, η νομιμότητα της οποίας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, συζητήσιμη, και με μια άλλη κυβέρνηση, "εθνικής σταθερότητας", που εγκρίθηκε με εξαναγκασμό από το Κοινοβούλιο στα ανατολικά», σχολίασε ο Εμαντεντίν Μπάντι, ερευνητής στο ινστιτούτο προβληματισμού Global Initiative.
Ο Ντμπεϊμπά ανέλαβε πέρσι τον Φεβρουάριο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών των δύο πλευρών.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ντμπεϊμπά είπε ότι θέλει να οργανώσει βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούνιο.
Ο 59χρονος Μπασάγα έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, το 2018. Τον Δεκέμβριο, ενώ διαφαινόταν η αναβολή των προεδρικών εκλογών στις οποίες ήταν και ο ίδιος υποψήφιος, προσέγγισε το αντίπαλο στρατόπεδο πηγαίνοντας στη Βεγγάζη για να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, «εξ ονόματος της εθνικής συμφιλίωσης».