Σφόδρα ενοχλημένη η Τουρκία από τις δηλώσεις Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της Λιβύης, καθώς κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη χώρα.
Η αντίδραση της Άγκυρας έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις οποίες επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.
«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Για άνευ όρων στήριξη στον Χάφταρ κατηγορεί τον Μακρόν η Άγκυρα
«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η χώρα παρέχει άνευ όρων στήριξη στον (ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα) Χάφταρ με αντάλλαγμα να έχει ένα δικαίωμα ελέγχου στους φυσικούς πόρους της Λιβύης», πρόσθεσε.
Ο Ακσόι τόνισε παράλληλα ότι η υποστήριξη της Γαλλίας και των άλλων χωρών στον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος επιτίθεται στη «νόμιμη κυβέρνηση», είναι «η σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης».
«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη (του Βερολίνου), θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χάφταρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Για παραβίαση της Συμφωνίας του Βερολίνου για τη Λιβύη, μίλησε ο Μακρόν
Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι με τους Ευρωπαίους εταίρους του υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο «καταδικάζοντας τις εισβολές και τις προκλήσεις της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Ήδη από τις 19 Ιανουαρίου ο Μακρόν είχε ζητήσει κατά τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να «σταματήσει» η αποστολή προς την Τρίπολη φιλοτούρκων Σύρων μαχητών για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ και να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.