Δύο χιλιάδες Σύροι αντάρτες έφθασαν ή ετοιμάζονται να πάνε από την Τουρκία στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ ανέφεραν συριακές πηγές σε μια εξέλιξη που απειλεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο βορειοαφρικανική χώρα.
Η ανάπτυξη των Σύρων ανταρτών – συμμάχων της Άγκυρας στην εισβολή κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία - έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να στηρίξει τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μια πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πέταξαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, κι έπιασαν θέσεις μάχης στα ανατολικά της περίχωρα. Άλλοι 1.350 μπήκαν στη συνέχεια στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου, ορισμένοι εκ των οποίων όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από εκπαίδευση σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία, την ώρα που κι άλλοι μαχητές της Islamist Sham Legion σχεδιάζουν να πάνε στη Λιβύη.
Μισθοφόροι υπέγραψαν εξάμηνα συμβόλαια με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης
Οι Σύροι αντάρτες αναμένεται να ενταχθούν σε μια μεραρχία που φέρει το όνομα του Λίβυου αντιστασιακού ηγέτη Ομάρ αλ Μουχτάρ, που εκτελέστηκε στην Ιταλία το 1931. Οι μαχητές υπέγραψαν εξάμηνα συμβόλαια με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και όχι με τον τουρκικό στρατό, με μηνιαίες απολαβές 2.000 δολαρίων – ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις περίπου 550 τουρκικές λίρες που λάμβαναν στη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άγκυρα τους έχει υποσχεθεί τουρκική υπηκοότητα, ένα καρότο που χρησιμοποιεί για να προσελκύσει ξένους μαχητές που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο μισθολόγιό της.
Η Τουρκία πληρώνει ακόμη τα έξοδα περίθαλψης τραυματισμένων μαχητών και της μεταφοράς των νεκρών στη Συρία. Ήδη έχουν σκοτωθεί τέσσερις Σύροι μαχητές, σύμφωνα με τον Guardian, αν και οι μονάδες τους είπαν ότι σκοτώθηκαν μαχόμενοι κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.
Η κυβέρνηση αλ Σάρατζ ποντάρει και στους Σύρους μαχητές για την επιβίωσή της
Η Τουρκία και η κυβέρνηση αλ Σάρατζ έχουν κατ’ επανάληψη διαψεύσει την παρουσία Σύρων ανταρτών στη Λιβύη, όπως και ο Συριακός Εθνικός Στρατός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους έχουν απαγορέψει να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα σχετικά με το πού βρίσκονται.
Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι στιγμής 35 στελέχη των ενόπλων δυνάμεών της στη Λιβύη κυρίως με συμβουλευτικό χαρακτήρα, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε αντίθεση με την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία η τουρκική κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετη με τη στρατιωτική εμπλοκή στη βορειοαφρικανική χώρα. Χθες ωστόσο, μετά την αποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα, ο Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα του δώσει το μάθημα που αξίζει.
Η κυβέρνηση αλ Σάρατζ αρχικά δεν ήθελε να αποδεχθεί Σύρους μαχητές αντί Τούρκων στρατιωτών, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ιδέα όταν οι δυνάμεις του Χαφτάρ πλησίασαν στην Τρίπολη. Τον περασμένο μήνα είχαν φθάσει, σύμφωνα με τον Guardian, 3.000 μαχητές από το Σουδάν στη Βεγγάζη για να πολεμήσουν στο πλευρό του στρατού του Χαφτάρ μαζί με περίπου 600 Ρώσους μισθοφόρους. «Βάζοντας τους Σύρους μαχητές να ηγούνται στα μέτωπα η Άγκυρα μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση των δικών της στρατιωτών με Ρώσους μισθοφόρους», λέει η Κλαούντια Γκατσίνι, αναλύτρια του International Crisis Group σε θέματα που αφορούν στη Λιβύη. Όμως η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα είναι πολύ διαφορετική από τη Συρία, λέει η Γκατσίνι. «Τα αντιτουρκικά αισθήματα είναι ισχυρά λόγω της παρέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη και με την αποστολή των Σύρων μαχητών μπορεί να ενισχυθούν κι άλλο προς όφελος του Χαφτάρ».