Τουλάχιστον 70 μετανάστες πνίγηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την αναχώρησή τους με σκάφη από τις ακτές της Λιβύης για την Ευρώπη.
«Τουλάχιστον 70 μετανάστες αγνοούνται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και εικάζεται ότι πνίγηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ.
Σύμφωνα με την οργάνωση, «μια βάρκα που μετέφερε 25 μετανάστες ανατράπηκε στις 12 Μαρτίου ανοιχτά του Τομπρούκ», στην ανατολική Λιβύη. «Οι αρχές διέσωσαν έξι μετανάστες και ανέσυραν επτά πτώματα, ενώ άλλοι 12 εξακολουθούν να αναζητούνται».
Ο ΔΟΜ ανέφερε ένα άλλο ναυάγιο που χρονολογείται στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ένα σκάφος «ανετράπη τέσσερις ώρες μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Σαμπράθα» (δυτικά).
«Κανένας επιζών» δεν βρέθηκε μετά το ναυάγιο αυτό, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι σοροί 15 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, ανασύρθηκαν ενώ 35 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Τους 215 έφτασαν οι νεκροί στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2022
Αυτά τα ναυάγια ανεβάζουν σε 215 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν καταγραφεί ότι είναι νεκροί ή ως αγνοούμενοι στην κεντρική Μεσόγειο από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το «Missing Migrants Project» του ΔΟΜ, το οποίο απαριθμεί τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μετανάστευσή τους σε διεθνή προορισμό.
Ο Φεντερίκο Σόντα, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη, που αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, είπε ότι είναι «συγκλονισμένος» από αυτές τις απώλειες ανθρώπων και «την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας».
«Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους φέτος (σ.σ. που κατέγραψε το Missing Migrants Project) καταγράφηκαν κοντά στις λιβυκές ακτές», είπε, υπενθυμίζοντας ότι με κάθε ανακοίνωση εξαφάνισης, «υπάρχει μια οικογένεια που πενθεί και ζητά απαντήσεις».
Περισσότεροι από 123.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία το 2021, από τη Λιβύη ή την Τυνησία, σε σύγκριση με περισσότερους από 95.000 το 2020, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σχεδόν 2.000 μετανάστες φέρονταν ως αγνοούμενοι το 2021 ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο έναντι 1.401 το 2020, σύμφωνα με την ίδια πηγή.