Το HRW προειδοποιεί: Κίνδυνος αποκλεισμού από εκστρατεία εμβολιασμού για πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες στον Λίβανο - iefimerida.gr

Το HRW προειδοποιεί: Κίνδυνος αποκλεισμού από εκστρατεία εμβολιασμού για πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες στον Λίβανο

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εργάτες στον Λίβανο κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορωνοϊού, αν και εκπροσωπούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, προειδοποίησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο Λίβανος έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χάμαντ Χάσαν. Και καλύπτει όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όμως «μόνο το 2,86% των εμβολιασμένων και το 5,36% των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν είναι μη Λιβανέζοι», υπογράμμισε το HRW.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια χώρα όπου «ένας στους τρεις ανθρώπους είναι πρόσφυγας ή μετανάστης, το ένα τρίτο του πληθυσμού κινδυνεύει να εξαιρεθεί από την εκστρατεία εμβολιασμού», προειδοποίησε η Νάντια Χάρντμαν του HRW. «Η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην ευαισθητοποίηση τους ώστε να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με τους πληθυσμούς που εδώ και καιρό είναι περιθωριοποιημένοι, διαφορετικά η εκστρατεία εμβολιασμού θα αποτύχει», εκτίμησε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σκοπός της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού να καλυφθεί το 80% του πληθυσμού ως το τέλος του έτους

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού στον Λίβανο έχει στόχο να καλύψει το 80% του πληθυσμού ως το τέλος του έτους. Όμως σύμφωνα με το HRW, μόνο 233.934 δόσεις είχαν χορηγηθεί ως τις 5 Απριλίου, κυρίως διότι δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Περισσότεροι από 19.900 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και 6.701 Σύροι πρόσφυγες δικαιούνται να εμβολιαστούν στην πρώτη φάση της εκστρατείας, προσέθεσε η ΜΚΟ.

Επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ, το HRW προειδοποίησε ότι «το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό ήταν περισσότερες από τέσσερις και περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο για τους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αντίστοιχα», ζητώντας από τις αρχές του Λιβάνου να διασφαλίσουν τη δίκαιη διανομή των εμβολίων.

Στον Λίβανο ζουν 1,5 εκατομμύριο Σύροι, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ. Εννέα στους δέκα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τον οργανισμό. Στη χώρα ζουν επίσης, σχεδόν 180.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, αριθμός πολύ μικρότερος από τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 500.000 πρόσφυγες. Στον Λίβανο ζουν ακόμα, χιλιάδες μετανάστες εργάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρά κενά στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού

Με 480.502 κρούσματα κορωνοϊού και 6.442 θανάτους, η πανδημία επιδείνωσε τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα. Ο Λίβανος ξεκίνησε την εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού στις 14 Φεβρουαρίου αφού η Παγκόσμια Τράπεζα του πρόσφερε 34 εκατομμύρια δολάρια για να εμβολιάσει τα δύο από τα έξι εκατομμύρια κατοίκους του.

Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει άδεια στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει επιπλέον εμβόλια. «Κάποιοι πολιτικοί έχουν αρχίσει ήδη να διασφαλίζουν εμβόλια για τους ψηφοφόρους τους, εγείροντας φόβους ότι η διανομή θα γίνει βάσει των πολιτικών προτιμήσεων», τόνισε το HRW.

Ο εμβολιασμός βουλευτών εκτός επίσημης σειράς είχε προκαλέσει τον Φεβρουάριο μεγάλη αγανάκτηση στη χώρα, με την Παγκόσμια Τράπεζα να φτάνει στο σημείο να απειλεί ότι θα διακόψει τη χρηματοδότησή της. «Γρήγορα έγινε εμφανές ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού», σημείωσε η Χάρντμαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ