Εκλογική ήττα για τη Χεζμπολάχ στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου και νέα σελίδα για τη χώρα.
Στις πρώτες εκλογές μετά την κατάρρευση της οικονομίας του Λιβάνου και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι εξασφάλισαν 13 έδρες, σε μία εξέλιξη ανατρεπτική για το σύστημα εξουσίας που κυριαρχείται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους οι χριστιανικές Λιβανικές Δυνάμεις, κέρδισαν έδαφος, ξεπερνώντας το Ελεύθερο Πατριωτικό Μέτωπο του προέδρου του κοινοβουλίου Μισέλ Αούν, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.
Σε βαθιά πολιτική κρίση ο Λίβανος
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ωστόσο τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου, όπου καμία πολιτική δύναμη δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, εγείροντας τον κίνδυνο της πολιτικής παράλυσης και εντάσεων που απειλούν να καθυστερήσουν την επείγουσα εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κατάρρευσης.
Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι απόγονοι πολιτικών δυναστειών χάνουν τις έδρες τους απέναντι σε νεοεισερχόμενους στην πολιτική ζωή. Την έδρα του χάνει ο δρούζος πολιτικός Ταλάλ Αρσλάν, κληρονόμος μίας από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες του Λιβάνου, όπως και ο μουσουλμάνος σουνίτης πολιτικός Φαϊσάλ Καραμί, επίσης απόγονος παλαιάς λιβανικής πολιτικής δυναστείας.
Εδώ και χρόνια ο Λίβανος αποτελεί θέατρο της σύγκρουσης Ιράν - Σαουδικής Αραβίας
Τα εκλογικά αποτελέσματα του 2018 είχαν φέρει τον Λίβανο πιο κοντά στο σιιτικό Ιράν, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής είναι πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας στην χώρα που επί μακρόν υπήρξε θέατρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ.
Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της έχασαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, ενώ παράλληλα τουλάχιστον 13 ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές καταλαμβάνουν κοινοβουλευτικές έδρες, σε μία εξέλιξη που απηχεί την δημόσια οργή απέναντι στην οικονομική κατάρρευση της χώρας, την ενδημική διαφθορά και την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το ένοπλο σιιτικό κίνημα και οι πολιτικοί του σύμμαχοι, που διέθεταν περί τις 70 έδρες στο 128μελές κοινοβούλιο, δεν έχουν εξασφαλίσει τις 65 αναγκαίες έδρες για να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.