Λίβανος: H Χεζμπολάχ «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αφοπλίσει», δήλωσε ο ηγέτης της - iefimerida.gr

Λίβανος: H Χεζμπολάχ «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αφοπλίσει», δήλωσε ο ηγέτης της

Μαχητές της Χεζμπολάχ
Μαχητές της Χεζμπολάχ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Χεζμπολάχ «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αφοπλίσει», δήλωσε ο ηγέτης της

Aυτό δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του φιλοϊρανικού κινήματος του Λιβάνου, Ναΐμ Κασέμ.

Ο Κασέμ έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στις αρχές του Λιβάνου να προτρέψουν το ισλαμιστικό κίνημα να παραδώσει τα όπλα. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να κάνει το 2025 το έτος που το κράτος θα έχει το «μονοπώλιο των όπλων», αναφερόμενος στα όπλα της Χεζμπολάχ, της οποίας οι στρατιωτικές δομές διαλύονται από τον στρατό του Λιβάνου, σύμφωνα με τον Αούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ»

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ ή να αφοπλίσει την αντίσταση (στο Ισραήλ). Πρέπει να διαγραφεί η ιδέα του αφοπλισμού από το λεξικό», δήλωσε ο Κασέμ σε ομιλία που μεταδόθηκε από το Al-Manar, το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ.

Δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο Κασέμ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Χασάν Νασράλα που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 στα νότια προάστια του Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο Ουαφίκ Σάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος, είχε κάνει γνωστή την άρνηση της Χεζμπολάχ να συζητήσει το θέμα του οπλοστασίου της έως ότου το Ισραήλ αποχωρήσει πλήρως από τον νότιο Λίβανο.

Μια συμφωνία εκεχειρίας έβαλε τέλος στις 27 Νοεμβρίου σε έναν και πλέον χρόνο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών ανοιχτού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του σιιτικού κινήματος που έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία προβλέπει τη διάλυση της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ μεταξύ του ποταμού Λιτάνι και των συνόρων του Ισραήλ και την απόσυρσή της βόρεια του ποταμού, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα, όπως και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο τμήμα της χώρας.

Συγκρούσεις με το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός διατηρεί αρκετές θέσεις στον νότιο Λίβανο και συνεχίζει τα θανατηφόρα πλήγματα λέγοντας ότι στοχεύει τη Χεζμπολάχ.

Το κίνημα αυτό είναι η μόνη οργάνωση του Λιβάνου που κράτησε τα όπλα της μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1990, στο όνομα της «αντίστασης» στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σιιτικό κίνημα έχει υποχωρήσει από περίπου 190 από τις 265 θέσεις του, οι οποίες έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού του Λιβάνου, στον νότο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χεζμπολάχ Λίβανος ΗΠΑ Μέση Ανατολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ