Η εξέγερση που συγκλονίζει τον Λίβανο εδώ και μια εβδομάδα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, με τον στρατό να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους.
Αντί να αποδυναμωθεί μετά την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, το κίνημα διαμαρτυρίας εμφανίζει σημάδια αναζωπύρωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, όπου έχουν αυξηθεί από τα ξημερώματα τα οδοφράγματα που έχουν στήσει διαδηλωτές στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης.
Την ίδια ώρα αυξημένη είναι και η παρουσία στρατιωτών και δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τεθωρακισμένα. «Έχει ληφθεί απόφαση να ανοίξουν οι βασικοί δρόμοι για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών», δήλωσε ανώτερη στρατιωτική πηγή.
Οδοφράγματα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου
Οι δυνάμεις ασφαλείας σήκωσαν ένα οδόφραγμα προκειμένου να ανοίξουν τη βόρεια είσοδο της Βηρυτού και ο στρατός, η παρουσία του οποίου μέχρι στιγμής ήταν διακριτική, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται για να επιδείξει την ισχύ του.
Ωστόσο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε ότι ο στρατός επιμένει να αποφεύγει να κάνει χρήση βίας. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να πείσει τους διαδηλωτές ειρηνικά να ανοίξουν κάποιους δρόμους. Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και πέντε ημέρες και μέχρι νεοτέρας.
Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στο Λίβανο. Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για φόρο στην εφαρμογή What's App πήρε γενικευμένες διαστάσεις. Χθες Τρίτη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους από τη Βηρυτό ως την Τρίπολη.
«Πολύ λίγα πολύ αργά;», τα μέτρα της κυβέρνησης του Λιβάνου
Τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μια κίνηση που δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα στον δρόμο.
«Πολύ λίγα πολύ αργά;», διερωτήθηκε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γαλλόφωνη εφημερίδα L’ Orient le jour. Ο Τύπος στον Λίβανο αναφέρεται σε διάφορα ενδεχόμενα, αν και κανένα δεν μοιάζει προς το παρόν να πείθει τους διαδηλωτές: ανασχηματισμός της κυβέρνησης ώστε να αποχωρήσουν οι υπουργοί που συγκεντρώνουν περισσότερο την οργή του κόσμου, δημιουργία μιας «επιτροπής διακυβέρνησης» στην οποία θα συμμετέχουν αξιοσέβαστοι ειδικοί, πρόωρες εκλογές…
Την αλλαγή κυβέρνησης στο Λίβανο ζητούν οι διαδηλωτές
«Δεν θα φύγουμε από τον δρόμο μέχρι να αποχωρήσει όλη αυτή η πολιτική ομάδα», γράφει ένα πανό που έχει αναρτηθεί σε τοίχο στο κέντρο της Βηρυτού στον Λίβανο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή του κάποια ηγετική προσωπικότητα των κινητοποιήσεων. Ο σχηματισμός μιας «επιτροπής συντονισμού της επανάστασης» ανακοινώθηκε χθες Τρίτη στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, όμως δεν έπεισε ότι αντιπροσωπεύει τους διαδηλωτές.
Μια ομάδα οικονομολόγων προσέφερε τις υπηρεσίες της για την εξεύρεση λύσεων. Πηγή από την κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων, dpa, ότι τα πολιτικά κόμματα συζητούν σοβαρά τον πλήρη ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη δημιουργία νέου υπουργικού συμβουλίου που θα αποτελείται από τεχνοκράτες.