Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τη Λιθουανία την απέλαση της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία διώκεται στη χώρα της για τον ρόλο της στο κίνημα αμφισβήτησης μετά τις εκλογές του 2020.
«Η Γενική Εισαγγελία της Λευκορωσίας ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία της Λιθουανίας να απελάσει τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια προκειμένου να διωχθεί για εγκλήματα κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι ενεργεί βάσει διμερούς συμφωνίας δικαστικής συνδρομής του 1992.
Από την πλευρά τους, οι λιθουανικές αρχές απέρριψαν σθεναρά το αίτημα αυτό.
«Όλοι όσοι βρίσκουν καταφύγιο στη Λιθουανία μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και ότι δεν θα παραδοθούν σε καθεστώτα (που τους διώκουν), είτε για τον αγώνα τους υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης είτε για τις πεποιθήσεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις.
«Θα κάνει κρύο στην κόλαση προτού εξετάσουμε τα αιτήματά σας»
«Έχουμε να πούμε μόνο ένα πράγμα στο λευκορωσικό καθεστώς: θα κάνει κρύο στην κόλαση προτού εξετάσουμε τα αιτήματά σας», πρόσθεσε ο Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις.
Το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, καταστέλλει από πέρυσι ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του τον Αύγουστο.
Αντίπαλος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, η Τιχανόφσκαγια, ηγετική μορφή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λιθουανία μετά την ψηφοφορία, αφού δέχθηκε απειλές, όπως υποστηρίζει, από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι λευκορωσικές αρχές την κατηγορούν ότι διοργάνωσε το περασμένο έτος «μαζικές ταραχές», μια αναφορά στο κίνημα των διαδηλώσεων. Διώκεται επίσης από το φθινόπωρο του 2020 για «εκκλήσεις σε ενέργειες που έπληξαν την εθνική ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.
Η αντιπολίτευση επιμένει για τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων
Οι ερευνητές δημοσιοποίησαν την Τρίτη (2/3) βίντεο, λέγοντας ότι δείχνει την Τιχανόφσκαγια την ώρα που συζητά σχέδια για κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην Γκόμελ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λευκορωσίας, μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Η αντιπολιτευόμενη επιμένει για τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων, καταγγέλλοντας την ενορχηστρωμένη καταφυγή των Αρχών στη βία και την καταστολή.
Αντιμέτωπο με διαδηλώσεις που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, το καθεστώς στη Λευκορωσία φίμωσε σταδιακά την αμφισβήτηση, προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις που σημαδεύτηκαν από αστυνομική βία, ενώ οι κύριοι αντίπαλοί του φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εξοριστούν.
Η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Λευκορωσία καταδικάστηκε από τις δυτικές χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά προσώπων του στενού περιβάλλοντος του Λευκορώσου προέδρου, ο οποίος, υποστηριζόμενος από τη Μόσχα, κωφεύει στις πιέσεις αυτές.