Οι Λευκορώσσοι άρχισαν να εκπαιδεύονται στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσαν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ.
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία, στρατιωτικοί από τη Λευκορωσία μετέβησαν στη Ρωσία για να λάβουν την ανάλογη εκπαίδευση.
«Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (...) σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης.
«Το προσωπικό αυτών των μονάδων θα μελετήσει λεπτομερώς τα ζητήματα σχετικά με το πλαίσιο χρήσης και τη χρήση των τακτικών πυρηνικών πυρομαχικών», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωση το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι λευκορώσοι στρατιωτικοί θα παρακολουθήσουν ένα πλήρη κύκλο εκπαίδευσης σ' ένα κέντρο εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει πόσο χρόνο πρόκειται να διαρκέσει η εκπαίδευση αυτή.
Ρωσικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία
Στις 25 Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σύμμαχό του στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλισθεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.
Τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η καταστροφική ακτίνα τους είναι πιο περιορισμένη από αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων.
Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, επιπλέον των «τακτικών» πυρηνικών όπλων.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ