Προβληματισμό προκαλεί στο Ελυζέ μια νέα δημοσκόπηση ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, που δίνει τη νίκη στη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο αν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα επανεκλεγεί στον δεύτερο.
Όπως αναφέρει η σφυγμομέτρηση του Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro αν στήνονταν τώρα οι κάλπες η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού θα νικούσε αποσπώντας το 30% των ψήφων στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης με τον Μακρόν στην κούρσα για το Ελυζέ καθώς τον τελευταίο μήνα κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μολονότι μόλις ένας στους τέσσερις Γάλλους θεωρούν ότι η Λεπέν θα είναι μια «καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας», όπως είχε καταγράψει άλλη δημοσκόπηση προ δεκαπενθημέρου.
Ο Μακρόν και το κόμμα του, La République En Marche! (LREM) εξασφαλίζει την προτίμηση του 28% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο, αλλά το σκηνικό ανατρέπεται στον δεύτερο γύρο, όπου ο νυν ένοικος του Ελυζέ αναμένεται να επανεκλεγεί με 54% έναντι 46% της Λεπέν καθώς μειώνεται στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες η ψαλίδα (+16%) που τους χώρισε στην αναμέτρηση του 2017. Η Λεπέν κερδίζει έδαφος στις ηλικίες 25 έως 64 ετών, αλλά ο 43χρονος Γάλλος πρόεδρος παραμένει δημοφιλέστερος (69% ποσοστά αποδοχής ) στις τάξεις των νέων ηλικίας 18-24 ετών. Ο ο συντηρητικός πρώην υπουργός και νυν περιφερειάρχης, Ξαβιέ Μπερτράν, ακολουθεί στην τρίτη θέση με 15% στην πρόθεση ψήφου και η Βαλερί Πεκρές, άλλη μια υποψήφια από το στρατόπεδο της Δεξιάς και πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, που περιλαμβάνει και το Παρίσι, έρχεται τέταρτη με 10%. Η Λεπέν έλαβε πρόσθετη ώθηση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022 από μια άλλη σφυγμομέτρηση του Ipsos Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση, που δείχνει ότι το κόμμα της μπορεί να αναλάβει για πρώτη φορά τον έλεγχο της Προβηγκίας και της Γαλλικής Ριβιέρας στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου έτους, ακόμη κι αν συναπιστεί το κόμμα του Μακρόν με τους Les Republicains της παραδοσιακής Δεξιάς.
Η Λεπέν επιχειρεί να ανανεώσει το ίματζ του κόμματός της ενόψει των εκλογών
Η Λεπέν έχει εργαστεί σκληρά για να ανανεώσει το προφίλ του κόμματός της μετά την ήττα προ τετραετίας αναζητώντας στήριξη από ψηφοφόρους της παραδοσιακής Δεξιάς και επιχειρηματίες κι εγκαταλείποντας τη συνθηματολογία περί εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, αλλά παραμένοντας αγκιστρωμένη στην αντιμεταναστευτική της πολιτική και την υπεράσπιση της «εθνικής ταυτότητας» των Γάλλων.
«Ο Εθνικός Συναγερμός, το πρώην Εθνικό Μέτωπο εξελίχθηκε από κίνημα διαμαρτυρίας σε κίνημα της αντιπολίτευσης και τώρα σε κυβερνητικό κίνημα», είπε πρόσφατα στους New York Times. Μια από τις βασικότερες προτεραιότητές της είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών και η «αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας» στους πολίτες: «Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της ανασφάλειας εάν δεν παραδεχθούμε ότι η μετανάστευση γίνεται άναρχα. Όταν ένας υδραυλικός επισκευάζει μια διαρροή, το πρώτο που κάνει, είναι να διακόψει τη ροή του νερού», είπε. Ενώ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη γαλλική κουλτούρα: «Το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τον γαλλικό τρόπο ζωής. Οι Αμερικανοί δεν είναι Γάλλοι κι οι Γάλλοι δεν είναι Ιταλοί. Ο καθένας μας έχει την κουλτούρα του, ο καθένας την ταυτότητά του. Κι εγώ είμαι η υποψήφια της αποκατάστασης της εξουσίας του κράτους».