Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να έριξε τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, αλλά τώρα εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με τον διάδοχό του.
Ο νέος, από την περασμένη Παρασκευή, ένοικος του πρωθυπουργικού μεγάρου Ματινιόν, Φρανσουά Μπαϊρού, ξεκίνησε σήμερα σειρά επαφών με τις ηγεσίες των κομμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ελπίζοντας να αποφύγει τη μοίρα του Μπαρνιέ, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε μετά από μόλις τρεις μήνες με τη σύμπραξη της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Και το πρώτο ραντεβού του Μπαϊρού ήταν με την Λεπέν και τον πρόεδρο του κόμματός της, Ζορντάν Μπαρντελά. Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς εξήλθε ικανοποιημένη από τη συνάντηση για τις «θετικές συνομιλίες».
Λεπέν: «Πολύ νωρίς για να πούμε αν εισακουστήκαμε»
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι είναι «πολύ έμπειρη... για να την καθησυχάσει μια συζήτηση». Άλλωστε και οι σχέσεις της με τον Μπαρνιέ είχαν ξεκινήσει σε θετικό έδαφος.
«Ακουστήκαμε, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσον εισακουστήκαμε», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση η Λεπέν έδειξε ικανοποιημένη από την προσέγγιση του Μπαϊρού, που όπως και ο προκάτοχός του στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην διαιρεμένη σε τρεις σχεδόν ισοδύναμες παρατάξεις Εθνοσυνέλευση και καλείται να πείσει ικανό αριθμό δυνάμεων να μην υπερψηφίσουν προτάσεις μομφής εις βάρος του στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας, προσφέροντας συγκεκριμένες παραχωρήσεις ως ανταλλάγματα.
«Είναι θέμα αρχής [για τον Μπαϊρού], θέλει να έχει τακτικές συναντήσεις με τα κόμμα. Πιστεύω ότι αυτή η μέθοδος είνα πιο θετική», είπε η Λεπέν.
Ο Μπαϊρού θα συναντηθεί με όλα τα κόμματα πλην εκείνου του Μελανσόν
Η πλέον κατεπείγουσα αποστολή του Μπαϊρού είναι η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού, που θα μειώσει το μεγάλο κρατικό έλλειμμα της Γαλλίας. Ο προκάτοχός του είχε δεχθεί βέλη κριτικής επειδή δεν διαβουλεύτηκε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι όταν στράφηκε εναντίον του η ακροδεξιά της Λεπέν έκανε παραχωρήσει της τελευταίας στιγμής, αλλά εκείνη τις απέρριψε.
Ο Μπαϊρού προσπαθεί να ακολουθήσει άλλη προσέγγιση με συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην της ακροαριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, που έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, αποκλείοντας συνεργασία με κεντρώους ή συντηρητικούς εκτός κι αν κληθεί η αριστερή συμμαχία να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ωστόσο, άλλα μέλη της συμμαχίας, όπως οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές έχουν δείξει πιο διαλλακτικοί έναντι του Μπαϊρού, απαντώντας όμως σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για τη στάση ανοχής τους, όπως μια δέσμευση να μην καταφύγει, όπως ο Μπαρνιέ, για να περάσει τον προϋπολογισμό στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση, ή να υποσχεθεί να βάλει στο ράφι το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση και να αναθεωρήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.