Λεπέν εναντίον Μπαρντελά: Η επόμενη διαπάλη εξουσίας στη Γαλλία μετά το εκλογικό σοκ για την Ακροδεξιά - iefimerida.gr

Λεπέν εναντίον Μπαρντελά: Η επόμενη διαπάλη εξουσίας στη Γαλλία μετά το εκλογικό σοκ για την Ακροδεξιά

Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά: Το ηγετικό δίδυμο της γαλλικής ακροδεξιάς
Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά: Το ηγετικό δίδυμο της γαλλικής Ακροδεξιάς / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Lewis Joly
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γκρίνιες και τριγμούς, αλληλοκατηγορίες και αποπομπή ηγετικών στελεχών στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση αναμένεται να φέρει, σύμφωνα με το Politico, η τρίτη θέση που κατέκτησε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του προστατευόμενού της, Ζορντάν Μπαρντελά στον χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Η ανησυχία στη γαλλική ακροδεξιά, που μετά το μπλόκο του δημοκρατικού τόξου στην προσπάθειά της να καταλάβει την πρωθυπουργία, στρέφει το βλέμμα της στην επόμενη μεγάλη μάχη για την κατάληψη του Ελιζέ στις προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια, είναι μήπως η «εκκολαπτόμενη αντιπαλότητα μεταξύ μαθητή (Μπαρντελά) και δασκάλου (Λεπέν)», όπως σημειώνει το άρθρο, οδηγήσει στην κατάρρευση μιας από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές συνεργασίες στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα είναι ποιος θα ηγηθεί των δυνάμεων της Ακροδεξιάς στη μάχη για την προεδρία της χώρας το 2027 - ή και νωρίτερα αν ο Μακρόν αποφασίσει να αποχωρήσει από το Ελιζέ πριν τη λήξη της θητείας του. Μολονότι το ηγετικό δίδυμο της Εθνικής Συσπείρωσης έχει φροντίσει να δείξει δημοσίως ένα αρραγές μέτωπο, το νεαρό της ηλικίας του 28χρονου Μπαρντελά, η μεγαλύτερη δημοτικότητά του στη βάση του κόμματος και η αυξανόμενη ανεξαρτησία του σε θέματα πολιτικής συνιστούν σιωπηρές απειλές για την ηθική εξουσία της Λεπέν στο κόμμα. Τον περασμένο Ιανουάριο η Λεπέν αναγνώρισε τις ικανότητες του εκλεκτού της μιλώντας σε δημοσιογράφος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «του έδωσε μιαν ευκαιρία».

Ο Μπαρντελά, πάλι, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Λεπέν είναι η «φυσική υποψήφια» της γαλλικής Ακροδεξιάς για την προεδρία κι ότι ο ίδιος δεν θα γίνει ο «Εμανουέλ Μακρόν της Λεπέν», αναφερόμενος στο πώς στράφηκε ο Μακρόν κατά του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ, προτού κατακτήσει το 2017 το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ρήξης των δύο, ο Ζαν Λιν Λακαπέλ, σύμμαχος της Λεπέν, το απέκλεισε. Αλλά, μιλώντας κατ’ ιδίαν με το Politico νυν και πρώην μέλη της Εθνικής Συσπείρωσης και σύμμαχοι του ηγετικού της διδύμου δεν εμφανίστηκαν και τόσο σίγουροι, σημειώνοντας την ευρύτερη απήχηση που έχει το πολιτικό μήνυμα του Μπαρντελά έναντι εκείνου της Λεπέν.

Τι λένε στελέχη της Ακροδεξιάς και σύμμαχοι των Λεπέν και Μπαρντελά για την υποβόσκουσα κόντρα

«Κάποιοι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει [τις προεδρικές εκλογές] από τη Μαρίν Λεπέν», δήλωσε βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, προσθέτοντας: «ίσως δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί σχετικά με την προοπτική μιας αντιπαλότητας. Υπάρχει ένας κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί γνώστες των εξελίξεων στην Ακροδεξιά σημειώνουν ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα αναλάβει ο Μπαρντελά τα ηνία, αλλά το πότε - αν δηλαδή θα περιμένει να είναι για τέταρτη φορά προεδρική υποψήφια η Λεπέν ή αν θα επιδιώξει να επιταχύνει τις εξελίξεις στήνοντας ένα εσωτερικό πραξικόμημα ή αποχωρώντας από την Εθνική Συσπείρωση για να δημιουργήσει δικό του κόμμα, όπως είχε κάνει ο Μακρόν το 2016.

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει πραξικόπημα πριν από το 2027, αλλά, μετά από αυτό, ποιος ξέρει;» είπε ένας συντηρητικός σύμμαχος της Εθνικής Συσπείρωσης, σημειώνοντας ότι ο Μπαρντελά είναι ένα «πιο αποτελεσματικό brand που δεν έχει το όνομα Λεπέν και δεν κουβαλά την βαριά κληρονομιά του».

Οι διαφορές Λεπέν και Μπαρντελά

Ο Μπαρντελά εντάχθηκε στο «Εθνικό Μέτωπο» όπως λεγόταν τότε το κόμμα της Λεπέν σε ηλικία 17 ετών το 2012 και έκτοτε ανελίχθηκε ταχύτητα κι επτά χρόνια αργότερα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου το 2019, όταν το κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 23,3%, μεγαλύτερο από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ο Μπαρντελά ανέλαβε καθήκοντα εν ενεργεία προέδρου στις προεδρικές εκλογές του 2022 και λίγους μήνες αργότερα έγινε ο επίσημος ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης αποδίδοντας την επιτυχία του στη «μοναδική σχέση ανεκτίμητης εμπιστοσύνης» με την μέντορά του.

Έκτοτε Λεπέν και Μπαρντελά εμφανίζονται ως ομάδα που τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας. Η Λεπέν, που πήρε το δαχτυλίδι της ηγεσίας του κόμματος από τον πατέρα της το 2011 αντιπροσωπεύει την αλλαγή μέσα στη συνέχεια και μια οργανική σύνδεση με την ιστορία του κόμματος, αλλά σύμφωνα με το άρθρο του Politico αυτό συνιστά και την αδυναμία της, αφού το όνομα Λεπέν συνδέεται με τα αντισημιτικά ρατσιστικά ξεσπάσματα του πατέρα της, τον οποίο απέπεμψε το 2015 από το κόμμα.

Ο ανερχόμενος πρίγκιπας της γαλλικής ακροδεξιάς, Μπαρντελά, από την άλλη, που έζησε ως έφηβος στη δύσκολη συνοικία Σεν Ντενί του Παρισιού ανάμεσα σε παιδιά μεταναστών, σε αντίθεση με τη Λεπέν, απολαμβάνει μεγαλύτερης απήχησης σε μερίδες του εκλογικού σώματος, τις οποίες απωθούσε παραδοσιακά η ιδέα να ψηφίσουν την Εθνική Συσπείρωση. Η διαφορετική καταγωγή και πορεία τους επιτρέπουν στη Λεπέν να προσελκύει παραδοσιακούς υποστηρικτές και ψηφοφόρους του κόμματος από το αποβιομηχανοποιημένο βόρειο τμήμα της Γαλλίας που έλκεται από το εθνικιστικό σύνθημα «προστατέψτε τους αδύναμους», ενώ ο Μπαρντελά κερδίζει για πρώτη φορά, τους νέους ψηφοφόρους, τους νέους άνδρες και τις υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν και η γαλλική Ακροδεξιά

Το ερώτημα που αντιμετωπίζει η Ακροδεξιά τώρα είναι για πόσο διάστημα ο Μπαρντελά θα δέχεται να παραμένει στη σκιά της Λεπέν, καθώς μια σειρά διαφωνιών τους σε κρίσιμα θέματα όπως η σχέση του κόμματος με τη Ρωσία δείχνουν ότι η αφοσίωσή του στη μέντορά του ίσως να μην είναι τόσο ακλόνητη όσο δείχνει.

Μιλώντας στην εφημερίδα l'Opinion τον Φεβρουάριο του 2023, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι η Εθνική Συσπείρωση είχε δείξει «συλλογική αφέλεια αναφορικά με τις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν», σχόλιο που σόκαρε πολλούς σε ένα κόμμα που οφείλει την οικονομική του επιβίωση εν μέρει σε ένα δάνειο εννέα εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Κρεμλίνο.

Έναν χρόνο αργότερα ο Μπαρντελά επανήλθε δηλώνοντας ότι «οι πολεμόχαρες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλειά μας ως έθνος».

Η Λεπέν, αντίθετα, απέφυγε προσεκτικά την άμεση κριτική στον Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντως με ένα σενάριο που σημειώνει το Politico, o Μπαρντελά δεν θα χρειαστεί να αναμετρηθεί με τη Λεπέν, η οποία θα δικαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου κατηγορούμενη για κατάχρηση κονδυλίων από την Ευρωβουλή προκειμένου να πληρώσει για προεκλογικές δραστηριότητες, κατηγορίες που η ίδια αρνείται. Αν πάντως κριθεί ένοχη, δεν θα μπορέσει να κατεβεί υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, εξέλιξη που θα άνοιγε ένα παράθυρο για τον Μπαρντελά να είναι υποψήφιος, χωρίς αντίπαλο, της ακροδεξιάς σε τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ