Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση χρειάζονται «επανεκκίνηση», για να σφυρηλατηθεί μια πιο ισχυρή συμμαχία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών που αποτελούν παραδοσιακά την κινητήριο δύναμη πίσω από πρωτοβουλίες ευρύτερων πολιτικών της ΕΕ, βρίσκονται σε δύσκολο σημείο με τις κυβερνήσεις τους να αναβάλουν ως τον Ιανουάριο σύνοδο που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.
Λεμέρ: «Δύσκολες» οι σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας την τρέχουσα περίοδο
Ο Λεμέρ, ο οποίος χειρίζεται με ευχέρεια τη γερμανική γλώσσα με τις μακροχρόνιες πολιτικές επαφές του στη Γερμανία, δήλωσε ότι την τρέχουσα περίοδο είναι «δύσκολες» οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κατά πρώτο λόγο επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε το Βερολίνο να στραφεί προς την Ουάσινγκτον ενώ το Παρίσι προασπίζεται την «ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Επίσης η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξέθεσε την εξάρτηση της Γερμανίας και έθεσε υπό αμφισβήτηση το ενεργειακό της μοντέλο, την ώρα που η Γαλλία έδινε νέα ώθηση στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον Λεμέρ.
Τέλος η Γερμανία, σημείωσε ο Λεμέρ, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει νέες πιο δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες στην Κίνα, η οποία είναι εδώ και χρόνια ένα «Ελ Ντοράντο» για την γερμανική βιομηχανία.
Λεμέρ: Οι λόγοι που πρέπει να οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δύο χωρών
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το φυσικό αέριο και το ενεργειακό ζήτημα όπως και το θέμα της Κίνας πρέπει να μας οδηγήσουν σε έναν στρατηγικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», σημείωσε ο Λεμέρ, μιλώντας σε επιχειρηματική διάσκεψη.
Αυτό θα «δημιουργήσει μια νέα, πιθανώς ισχυρότερη, συμμαχία μέσω μιας επανεκκίνησης σε συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων», πρόσθεσε ο Λεμέρ, μιλώντας μια μέρα έπειτα από συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας.
Τι έχει ενοχλήσει αμφότερες τις πλευρές
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για μια, όπως δηλώνουν, σειρά μονομερών αποφάσεων της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ενεργειακό πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από το Βερολίνο χωρίς αυτό να έχει προειδοποιήσει προηγουμένως το Παρίσι.
Την ίδια ώρα η Γαλλία ενόχλησε αξιωματούχους της Γερμανίας με την αντίθεσή της σε γερμανική και ισπανική πρόταση για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου στα Πυρηναία για να αντικαταστήσει τις φθίνουσες ρωσικές προμήθειες, προτιμώντας αντ' αυτού να εστιάσει τις ενεργειακές της επενδύσεις στον γαλλικό πυρηνικό τομέα.
Η απόφαση της Γερμανίας για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ αντί της Ευρώπης προκάλεσε επίσης δυσαρέσκεια στη Γαλλία.