Έλληνας λέκτορας του Columbia με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων μιλά στο iefimerida για την κατάσταση στις ΗΠΑ κι εξηγεί ότι ο κομμωτής εκπαιδεύεται περισσότερο από τον αστυνομικό. Τι λέει για το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ;
Η Ουάσιγκτον όπου ζει ο Νικόλας Κατσίμπρας , λέκτορας του Columbia με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων , βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων με χιλιάδες πολίτες να πολιορκούν τον Λευκό Οίκο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι οργισμένες αντιδράσεις ωστόσο δεν αρκούν, όπως εκτιμά ο Έλληνας επιστήμονας για να αντιμετωπιστεί η λερναία ύδρα των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική, παρά τους συνεχείς αγώνες από την εποχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
«Το ζήτημα του ρατσισμού στις ΗΠΑ είναι πολύπλοκο. Η ουσία του κρύβεται πίσω από μακροχρόνια κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν δυσανάλογα τις κοινότητες των Αφροαμερικανών αλλά και Ισπανόφωνων. Αυτές είναι κυρίως οι κοινότητες που πλήττονται από ανεργία, εγκληματικότητα, μη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ποιοτικής εκπαίδευσης κτλ. Οπότε αν κάποιος γεννιέται μαύρος στις ΗΠΑ είναι συνήθως καταδικασμένος να ξεκινάει τον στίβο της ζωής περίπου μισό γήπεδο πίσω από τους λευκούς συνομηλίκους του. Άρα οι διαδηλώσεις δε θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος» επισημαίνει ο κ. Κατσίμπρας.
Η κηδεία του αδικοχαμένου Αφροαμερικανού πάντως φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις στο θέμα της αστυνόμευσης. «Ήταν μια ημέρα με πολύ ισχυρούς συμβολισμούς καθώς για πρώτη φορά η οικογένεια του Φλόιντ ένωσε τη φωνή της με τις οικογένειες άλλων γνωστών θυμάτων αστυνομικής βίας, όπως του Μάικλ Μπράουν, ο θάνατος του οποίου επίσης πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις το 2014. H κηδεία του Φλόιντ φαίνεται να σηματοδοτεί μια μετάβαση από την κοινωνική έκρηξη στη συντονισμένη απαίτηση για ουσιαστική βελτίωση της αστυνόμευσης στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, μέλη του Κογκρέσου, αλλά και πολλά δημαρχιακά συμβούλια ανά τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να δρομολογούν μια σειρά από απαραίτητες δομικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής και εκπαίδευσης των αστυνομικών αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου δράσης τους. Οπότε, φαίνεται ότι η δολοφονία του Φλόιντ αρχίζει να δρα ως ένας ιστορικός καταλύτης για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ύφος και στην ποιότητα της αστυνόμευσης στις ΗΠΑ».
Σου εμπιστεύονται ευκολότερα ένα πιστόλι από ένα ψαλίδι
Οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τους τοπικούς φορείς που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των αστυνομικών οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν εκπαιδεύονται αποτελεσματικά . «Το πιο σημαντικό είναι τι θα γίνει σε τοπικό επίπεδο, καθώς η αστυνομία εδώ στις ΗΠΑ υπάγεται κυρίως στον εκάστοτε δήμο ή άλλες τοπικές αρχές. Και εδώ είναι που υπάρχει το κυρίως πρόβλημα καθώς με το υπάρχον σύστημα, κάποιος μπορεί να γίνει αστυνομικός με μόλις 4-6 μήνες εκπαίδευσης», λέει ο Νικόλα Κατσίμπρας και εξηγεί τι συμβαίνει στην περιοχή που δολοφονήθηκε ο Φλόιντ. «Στη Μινεάπολη συγκεκριμένα, ο αστυνομικός βγαίνει στους δρόμους μετά από μισό χρόνο υποτυπώδους εκπαίδευσης, ενώ οι αισθητικοί και οι κομμωτές απαιτούνται να συμπληρώσουν περίπου ένα χρόνο εκπαίδευσης. Δηλαδή, στις ΗΠΑ είναι ευκολότερο να σου εμπιστευτεί το κράτος είναι πιστόλι παρά ένα ψαλίδι. Και αυτό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν αστυνομικές σχολές πολυετούς φοίτησης και η διάρκεια και η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται από τις τοπικές αρχές. Για παράδειγμα, για να γίνει κάποιος αστυνομικός στη Νέα Υόρκη χρειάζεται να έχει υπηρετήσει για 2 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις ή να έχει περάσει περίπου 20 μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς όμως, σε πολλές άλλες περιοχές κάποιος μπορεί να μπει στην τοπική αστυνομική ακαδημία κατευθείαν από το λύκειο. Αλλά μη μας ξεγελάει ο όρος “ακαδημία” - μιλάμε για άκρως προβληματικούς οργανισμούς που δεν προετοιμάζουν τους αποφοίτους κατάλληλα».
Το μεγάλο σφάλμα του Προέδρου
Το ποτάμι της οργής στις ΗΠΑ, δεν είναι απαραίτητο να παρασύρει και τον Αμερικανό Πρόεδρο παρά τις ευθείες βολές που δέχεται και εκ των έσω, εκτιμά ο κ. Κατσίμπρας. Κομβικό λάθος ωστόσο θεωρείται η απόφασή του να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις. «Αν δούμε την άνοδο του προέδρου Τραμπ στην εξουσία, θα παρατηρήσουμε ότι σημαντικοί παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού κατεστημένου ήταν απέναντι του μέχρι που δεν είχαν άλλη επιλογή. Πολλά ιστορικά στελέχη του κόμματος, αλλά και συντηρητικοί μεγαλοδωρητές, έστρεψαν την υποστήριξή τους στον Τραμπ μόνο όταν έγινε εμφανές ότι θα ήταν αναπόφευκτο. Άρα προϋπήρχε αυτή η πόλωση η οποία είχε φανεί και με τη σταθερά αρνητική στάση σημαντικών στελεχών όπως ο αείμνηστος Τζον Μακέιν και ο Μιτ Ρόμνεϊ, οι οποίοι ήταν και οι δύο πρώην προεδρικοί υποψήφιοι. Όμως, το κυρίως σφάλμα του Τραμπ που ώθησε ακόμα πιο πολλούς Ρεπουμπλικανούς, ακόμα και μέλη της ίδιας του της κυβέρνησης, να αντιδράσουν ήταν η απόφαση του να χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις για την καταστολή των διαμαρτυριών, οι οποίες πράγματι σε πολλές περιοχές βγήκαν εκτός ελέγχου».
Ο Τράμπ τρέφεται από διαμάχες
Για τους αναλυτές στις ΗΠΑ ωστόσο, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις εξελίξεις. «Υπάρχουν διάφορες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η δημοφιλία του Τραμπ μειώθηκε. Όμως, από τη μία, η ένταση συσπείρωσε τη βάση του, καθώς ο Τραμπ τρέφεται από διαμάχες, ενώ από την άλλη οι Δημοκρατικοί δεν έχουν διαχειριστεί κατάλληλα ούτε την πανδημία αλλά και ούτε τα φυλετικά ζητήματα. Οπότε η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι μετά από μία πραγματικά ιστορική πανδημία, μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και πρωτοφανείς φυλετικές αναταραχές, είναι δύσκολο κανείς να κάνει κάποια βάσιμη πρόβλεψη».