Η πανδημία Covid-19 θα στοιχειώσει τον κόσμο μέχρι το 2024, εκτός εάν το G7 επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων, εν μέρει διευκολύνοντας την Αφρική, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Πρόσθεσε ότι υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά η πρώτη προτεραιότητα ήταν η αύξηση της παραγωγής.
Ο Λε Ντριάν μίλησε στον Guardian καθώς παρευρέθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λονδίνο, μια εκδήλωση που περιέγραψε ότι σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ και την αναβίωση της πολυμέρειας έπειτα από χρόνια εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, περισσότερες φορές από το διορισμό του τον Ιανουάριο από ό, τι τα τρία χρόνια που τη θέση κατείχε ο Μάικ Πομπέο.
Ο Λε Ντριάν παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα φθάσουν στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και ότι το G7 είχε την ευθύνη να κάνει περισσότερα. «Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό… τότε δεν θα υπάρξει παγκόσμια ανοσία μέχρι το 2024», είπε. «Θα περιμένουμε μέχρι το 2024 συνεχίζοντας με τις μάσκες μας, τις δοκιμές μας, τους περιορισμούς και τους φόβους μας; Δεν νομίζω ότι είναι λύση για εμάς ή για τον κόσμο».
«Δεν θα υπάρξει ανοσία εναντίον της Covid-19, εκτός αν πρόκειται για παγκόσμια ανοσία. Μπορούμε να χαιρόμαστε για τον ρυθμό του εμβολιασμού σε καθεμία από τις χώρες μας και είναι πολύ καλό που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χαίρεται γι 'αυτό, αλλά είναι μόνο ένα βήμα προς την παγκόσμια ανοσία και ο ιός θα εξακολουθεί να είναι εκεί με τις παραλλαγές του για όσο διάστημα δεν αγγίζουμε την παγκόσμια ανοσία», σημείωσε.
Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ, στο οποίο οι πλουσιότερες χώρες χρηματοδοτούσαν την παραγωγή και διανομή εμβολίων στους φτωχότερους του κόσμου, χρειάζεται περισσότερη δυναμική. Η Covax είναι μια τεράστια πρωτοβουλία για τη δημιουργία 2 δισεκατομμυρίων δόσεων, συμπεριλαμβανομένων 1,3 δισ. που θα χρησιμοποιηθούν φέτος. «Οι ηγέτες της G7 πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο. Πρέπει επίσης να επιταχύνουμε τη διανομή. Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε περισσότερο στο πλαίσιο της G7 με τους Αφρικανούς για να εφαρμόσουμε μια στρατηγική για την τοποθέτηση παραγωγικής ικανότητας στην Αφρική», είπε.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βεβαιωθούμε ότι τα εμβόλια φτάνουν στους κατάλληλους ανθρώπους. Δεν είναι απλώς θέμα αλληλεγγύης. Είναι θέμα προσωπικού ενδιαφέροντος και αποτελεσματικότητας για τον εαυτό μας».
Γράφοντας στο Guardian τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι υποστήριξε μια παραίτηση από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που θα επέτρεπε σε χώρες να παράγουν και να πωλούν φθηνά αντίγραφα εμβολίων που εφευρέθηκαν αλλού.
Αλλά ο Λε Ντριάν είπε: «Δεν νομίζω ότι το νούμερο ένα ερώτημα είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Νομίζω ότι το νούμερο ένα ερώτημα είναι η παραγωγή… Μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αλλά αυτό που είναι επείγον αύριο είναι η παραγωγή.
Προς το παρόν, το πρόγραμμα Covax χρηματοδοτήθηκε επαρκώς, αλλά θα χρειαζόταν σύντομα οικονομική βοήθεια, είπε, συγκρίνοντας το μέγεθος των προσπαθειών και της χρηματοδότησης που καταβλήθηκε στο Covax με αυτό που περιέγραψε ως «προπαγάνδα εμβολιασμού» από άλλες χώρες. «Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τον εμβολιασμό ως προπαγάνδα ή ως εργαλείο επιρροής. Ορισμένες χώρες ρίχνουν δεκάδες χιλιάδες δόσεις στα αεροδρόμια και λένε: «Είμαστε πολύ καλοί» και μετά πηγαίνουν και λένε: «Τι υπέροχη χώρα είμαστε, ενεργώντας με αλληλεγγύη».