Πολύ δύσκολο αποδεικνύεται για τον Εμμανουέλ Μακρόν να βρει το πρόσωπο που θα διευρύνει την επιρροή του στη Βουλή, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στη Γαλλία.
Πολύ δύσκολο αποδεικνύεται για τον Εμμανουέλ Μακρόν να βρει το πρόσωπο που θα διευρύνει την επιρροή του στη Βουλή, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στη Γαλλία.
Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να διορίσει τον διάδοχο του Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα Πέμπτη, όμως το κλίμα στο στρατόπεδό του, όπως το περιγράφει σε ρεπορτάζ της η Le Monde, κάθε άλλο παρά σιγουριά για τις επόμενες κινήσεις αποπνέει. Μία εβδομάδα μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ από την Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν και την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, το τοπίο παραμένει θολό.
«Ο» ή «Η» πρωθυπουργός;
Στο ρεπορτάζ της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας περιγράφεται ο χαρακτηριστικός διάλογος του Εμμανουέλ Μακρόν με μέλη της Γερουσίας από το κόμμα του «Αναγέννηση», κατά τη διάρκεια του γεύματος στο οποίο τους είχε προσκαλέσει. Ενώ το ζήτημα του επόμενου πρωθυπουργού είναι αναμφίβολα φλέγον, κανείς από τους Γερουσιαστές δεν τολμούσε να το ανοίξει. Ξαφνικά ο Μακρόν λέει: «Πρωθυπουργός… ο ή η;»
Ουσιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε τουλάχιστον δύο πρόσωπα για τη θέση του πρωθυπουργού, έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Το δίλημμα των προσώπων, εάν ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές, είναι σίγουρο πως δεν αφορά μόνο στα προσωπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων αλλά και στην απήχηση που αυτοί θα έχουν στις τάξεις των μελών της Εθνοσυνέλευσης, εκεί όπου πριν μία εβδομάδα υπερίσχυσε η πρόταση μομφής που έριξε την κυβέρνηση Μπαρνιέ. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα προέρχεται αυτός από την Αριστερά, όπως απαιτεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS); Από τη Δεξιά, όπως θα ήθελαν οι Ρεπουμπλικανοί (LR); Θα είναι κεντρώος; Μακρονιστής; Ο Γάλλος Πρόεδρος μοιάζει να διστάζει, γράφει η Le Monde.
Μεσολάβησε μία εβδομάδα κατά την οποία η Γαλλία διοικείται από μια κυβέρνηση που έχει ήδη παραιτηθεί. Σε συνθήκη συνταγματικού κενού και χωρίς να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός για το 2025 - το περιεχόμενο του προϋπολογισμού ήταν η αφορμή της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ - οι παραιτημένοι υπουργοί έχουν ετοιμάζει το κείμενο του «ειδικού νόμου» που θα εγγυάται την συνέχεια του κράτους και της κανονικότητας στη Γαλλία. Πόσο μπορεί όμως ένα κράτος σαν τη Γαλλία να λειτουργεί χωρίς κυβέρνηση;
Τα δύο σενάρια που φαίνεται να εξετάζει ο Μακρόν
Ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει στο τραπέζι δύο σενάρια, ένα που δεν υφίσταται αλλά προσπαθεί ο ίδιος να «χτίσει» και ένα δεύτερο, πολιτικά πιο περίπλοκο, που προσπαθεί να αποφύγει.
Το πρώτο περιγράφεται ως η «διεύρυνση» της υφιστάμενης συμμαχίας Κεντρώων και Δεξιάς, ώστε να εξασφαλισθεί πολιτική σταθερότητα. Εάν οι βουλευτές που στήριζαν την κυβέρνηση Μπαρνιέ πλαισιόνονταν από έναν ικανό αριθμό άλλων, μάλλον προερχόμενων από τις πιο μετριοπαθείς γραμμές του Σοσιαλιστικού κόμματος, τότε ίσως θωρακιζόταν η βιωσιμότητα της επόμενης κυβέρνησης, αφού μια ενδεχόμενη νέα πρόταση μομφής δε θα συγκέντρωνε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.
Το δεύτερο σενάριο αφορά ενδεχόμενη συμφωνία με τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να υποστηρίξουν πρόταση μομφής στο μέλλον, ακόμα και αν δεν συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση το τίμημα για το στρατόπεδο Μακρόν θα είναι κάποιες αλλαγές στο μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από τη νέα κυβέρνηση.
Στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων την Τρίτη, εκτός των κομμάτων Λε Πεν και Μελανσόν, ο Γάλλος Πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές τους να διευρύνουν τον πυρήνα των κοινοβουλευτικών που ήδη στήριζαν την κυβέρνηση Μπαρνιέ ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα. Όμως ο ίδιος φέρεται να είπε, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της απελθούσας κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν, ότι αυτή η διεύρευνση προς το παρόν δεν υφίσταται.
Η Αριστερά παραμένει αρνητική στα σχέδια Μακρόν
Σοσιαλιστές και Πράσινοι, θεωρητικά λιγότερο μακριά στις θέσεις του Μακρόν σε σχέση με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, εμφανίζονται αρνητικοί να στηρίξουν τις επιλογές που τους δίνει ο Γάλλος Πρόεδρος.
Την Τετάρτη, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, τάχθηκε κατά του διορισμού του κεντρώου συμμάχου του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Φορ δήλωσε σε συνέντευξή του στο BFMTV ότι πιθανός διορισμός του 73χρονου Μπαϊρού θα σηματοδοτήσει τη «συνέχιση» της ίδιας πολιτικής, προσθέτοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την Αριστερά.
«Οι Γάλλοι θέλουν λίγο ενθουσιασμό, ενέργεια, μια ανάσα, κάτι» είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η γραμματέας των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ και κάλεσε τον Μακρόν «να βγει από την ζώνη άνεσης». Η ίδια είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Μακρόν και η ομάδα του δεν είναι έτοιμοι για «συμβιβασμό και παραχωρήσεις».
Το χρέος είναι μια πραγματικότητα
Σε κάθε περίπτωση, όποια κυβέρνηση και να οριστεί, θα έχει το επόμενο διάστημα να διαχειριστεί το φλέγον πρόβλημα του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, με τρόπο που αφενός να δώσει ελπίδα στους Γάλλους, αφετέρου να μη δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις του Παρισιού με τις Βρυξέλλες και τις αγορές.
Η Monde θυμίζει πως μετά το αρνητικό για εκείνον αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να περάσουν δύο μήνες κι ύστερα διόρισε πρωθυπουργό τον Μπαρνιέ, έναν πολιτικό προερχόμενο από τη Δεξιά, με στόχο να περάσει «ένα άρωμα συγκατοίκησης» Κέντρου και Δεξιάς κι έτσι να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα. «Αυτό αποδείχθηκε αποτυχία. Θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές», γράφει η εφημερίδα.