Αίσθηση προκαλεί το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τον χάρτη της Γαλλίας στα χρώματα της ακροδεξιάς, μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Η γαλλική εφημερίδα επέλεξε να δώσει τον τόνο στο πρωτοσέλιδό της την επομένη των εκλογών, που ανέδειξαν, στον πρώτο γύρο, νικήτρια την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.
Με τίτλο «H ακροδεξιά στο κατώφλι της εξουσίας. Η πρόκληση για το δημοκρατικό μέτωπο», η Le Monde ζυγίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση που θα αναδείξει τη σύνθεση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και τη νέα κυβέρνηση.
Το πρωτοσέλιδο της Le Monde για τις γαλλικές εκλογές
Όποιος και αν κερδίσει στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από την προεδρία, εξήγησε νωρίτερα το BBC. Αλλά αν η Εθνική Συσπείρωση εξασφαλίσει την πλειοψηφία, τότε αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε σχεδόν τρία χρόνια διαμοιρασμού της εξουσίας, όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος ηγείται του κράτους και ένα άλλο κόμμα διοικεί την κυβέρνηση, γνωστό και ως φαινόμενο της «συγκατοίκησης».
Κοντά σε πολιτική και θεσμική «συγκατοίκηση» η Γαλλία
Το φαινόμενο της «συγκατοίκησης» έχει συμβεί και στο παρελθόν, με την εσωτερική πολιτική στα χέρια του πρωθυπουργού και την εξωτερική και αμυντική πολιτική στα χέρια του προέδρου της χώρας, στο ημιπροεδρικό σύστημα της Γαλλίας.
Στο παρελθόν υπήρξαν τρεις περίοδοι συγκατοίκησης - η πιο πρόσφατη ήταν μεταξύ 1997 και 2002, όταν ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν ήταν πρωθυπουργός υπό τον κεντροδεξιό πρόεδρο Ζακ Σιράκ.
Όμως, τίποτα δεν προετοίμασε πραγματικά τη Γαλλία για το είδος της «συγκατοίκησης» που θα μπορούσε να συμβεί μετά τις 7 Ιουλίου, όπου ένας κεντρώος πρόεδρος θα μπορούσε να μοιραστεί την εξουσία με έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό.