Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύο επιθέσεις σε χωριά στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στη χειρότερη ενδεχομένως νύχτα βίας που έχει βιώσει η περιοχή τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Kivu Security Tracker (KST).
Αξιωματικός του στρατού, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, έκανε λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς από τις δύο επιθέσεις.
Ο στρατός και μια τοπική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων κατηγόρησαν τους αντάρτες των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Allied Democratic Forces, ADF), μια τζιχαντιστική ένοπλη οργάνωση, για την επιδρομή στο χωριό Τσαμπί και σε έναν καταυλισμό για εκτοπισμένους κοντά σε ένα άλλο χωριό, το Μπογκά. Και τα δύο χωριά βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα.
Ο Αλμπέρ Μπασεγκού, επικεφαλής οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων στο Μπογκά, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters ότι άκουσε ουρλιαχτά από ένα γειτονικό σπίτι. «Όταν έφτασα εκεί, διαπίστωσα ότι οι επιτιθέμενοι είχαν ήδη σκοτώσει έναν Αγγλικανό πάστορα και η κόρη του είχε τραυματιστεί σοβαρά», δήλωσε ο Μπασεγκού.
Το KST, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τις ταραχές στο ανατολικό Κονγκό από τον Ιούνιο του 2017, ανέφερε στο Twitter ότι η σύζυγος ενός τοπικού αρχηγού συγκαταλέγεται στα θύματα. Δεν ανέφερε ποια οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις.
«Είναι η πιο φονική μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ από το KST», δήλωσε ο Πιέρ Μπουασελέ, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας.
Η οργάνωση ADF πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 850 ανθρώπους το 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμάχων, αφότου ο στρατός ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον της το προηγούμενο έτος.
Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ ενέταξαν την ADF στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση έχει στο παρελθόν κηρύξει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, αν και τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που τη συνδέουν με άλλα ισλαμιστικά ένοπλα δίκτυα είναι μηδαμινά.
Την 6η Μαΐου ο πρόεδρος Φελίξ Τσισεκέντι κήρυξε σε «κατάσταση πολιορκίας» τις ανατολικές επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση της βίας, ιδίως των επιθέσεων της ADF.
Η Ουγκάντα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι συμφώνησε να μοιραστεί πληροφορίες και να συντονίσει επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, αλλά ότι δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στο Κονγκό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr