Στην αντεπίθεση περνά ο Άρμιν Λάσετ εγκαταλείποντας τη συνήθως χαλαρό, φιλικό του ύφος σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την καμπάνια του σε τροχιά ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Ο 60χρονος πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ελπίζει να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την καγκελαρία μετά από 16 έτη στην εξουσία, αλλά αρκετές δημοσκοπήσεις φέρνουν τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, CDU και CSU, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς.
Ο Λάσετ είχε πει τον περασμένο Απρίλιο ότι ήθελε να διεξάγει μια «χαρούμενη», «φιλική» προεκλογική καμπάνια, αλλά φαίνεται ότι εγκαταλείπει τη στρατηγική αυτή στην προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος – σε μια ένδειξη εντεινόμενης απόγνωσης, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, των Συντηρητικών, που φοβούνται μήπως χάσουν την εξουσία για πρώτη φορά από το 2005.
Στην πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες με τους υποψήφιους καγκελάριους των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, ο Λάσετ εξαπέλυσε επίθεση κατά των Σολτς και Αναλένα Μπέρμποκ. Επέκρινε την κυβέρνησή του – ειδικά το ΥΠ ΕΞ, τα ηνία του οποίου έχει ο Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας - για τους χειρισμούς της στην αφγανική κρίση και κατηγόρησε τον νυν υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Σολτς ότι έβαλε φρένο στις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Και μολονότι η στρατηγική αυτή τού γύρισε μπούμερανγκ, όπως έδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών δικτύων RTL και n-tv, που κατέγραψε ως νικητή τον Σολτς με 36%, δεύτερη την Μπέρμποκ με 30% και τρίτο τον Λάσετ με 25%, ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση με ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, επανήλθε κατηγορώντας το SPD για έλλειψη τεχνογνωσίας. Παράλληλα πρώτη μιας σειράς ομάδων, που καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, κάτι που είχε αρνηθεί προηγουμένως να κάνει. «Διαθέτουμε γερά κεφάλια σ’ όλους τους τομείς πολιτικής κι αυτό είναι ίσως ένα από τα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματά μας έναντι του SPD», είπε.
Ο Λάσετ έχει ισχνό περιθώριο περίπου μόλις τεσσάρων εβδομάδων για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στις δημοσκοπήσεις που έφεραν την κεντροδεξιά στο 21% σε μία σφυγμομέτρηση και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 25% σε άλλη, μπροστά από τους Πράσινους (γύρω στο 18%), πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός για να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.