Σε νέες απειλές κατά της Δύσης σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία προέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Tass.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε στο αραβόφωνο κανάλι RT ότι ελπίζει πως οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ακόμη λίγοι (σ.σ. λογικοί) εκεί», σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Λαβρόφ: Το Κίεβο σχεδίαζε επίθεση στο Ντονμπάς στις 8 Μαρτίου
Τα δεδομένα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία υποδηλώνουν ότι το Κίεβο σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς στις 8 Μαρτίου και να καταλάβει αυτά τα εδάφη, αλλά η Μόσχα εμπόδισε αυτό το χτύπημα. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RT Arabic, που μεταδόθηκε την Πέμπτη.
«Έχουμε ήδη εξηγήσει γιατί δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο αδρανείς. Αυτό που βρήκαμε στις θέσεις του ουκρανικού στρατού κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης επιβεβαιώνει ότι τα καταφέραμε εγκαίρως, επειδή το "Σχέδιο Β" είχε προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου. Μια τεράστια ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που αναπτύχθηκε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στη γραμμή επαφής με το Ντονμπάς, σχεδίαζε να καταλάβει αυτά τα εδάφη με τη βία, σε μια κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έδωσε δεκάρα για τις διεθνείς υποχρεώσεις και το Σύνταγμα της Ουκρανίας, το οποίο εγγυάται άμεσα τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού αυτής της χώρας. Δεν έδωσαν δεκάρα για το Σύνταγμα και όλες τις διεθνείς συμβάσεις, υιοθέτησαν αντιρωσικούς νόμους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει πεπεισμένος ότι εάν το σχέδιο του Κιέβου είχε πετύχει, «όλη η Δύση θα είχε "καταπιεί" αυτές τις παραβιάσεις, όπως "κατάπιε" την πλήρη περιφρόνηση των προηγούμενων συμφωνιών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων οκτώ ετών».