Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι κάποιοι στη Δύση αφήνουν να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να συζητήσει την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα θα πρέπει να συζητήσει την ειρήνη στην Ουκρανία διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απέτυχαν να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ελέγχει περίπου το 17,5% του ουκρανικού εδάφους ενώ η ουκρανική αντεπίθεση φέτος δεν έχει καταφέρει να αποφέρει σημαντικά εδαφικά κέρδη έναντι των ρωσικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το μέτωπο με εκτεταμένα ναρκοπέδια και σμήνη από drones.
Ο Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και τον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Δύση αλλάζει τις τακτικές της και τη στρατηγική της στην Ουκρανία.
«Η Δύση αλλάζει τις τακτικές της στην Ουκρανία»
«Η Δύση πραγματικά αλλάζει τις τακτικές της –ίσως ακόμα και να σκέπτεται να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική. Διότι εάν η ''στρατηγική ήττα της Ρωσίας'' είναι στρατηγική, συγχωρέστε μου την ταυτολογία, τότε αυτή η στρατηγική απέτυχε παταγωδώς», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις, κάποιοι ψίθυροι: για ποιο λόγο εσείς (η Ρωσία) δεν συναντάτε κάποιον στην Ευρώπη που θα ήταν έτοιμος να μιλήσει, να μιλήσει για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ, που επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για ειρήνη στην Ουκρανία αλλά με τους όρους της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι περιμένει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 πριν κάνει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση προς την ειρήνη.
Η Ουκρανία δηλώνει ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης εκδιωχθεί από το έδαφός της όπως αυτό καθορίστηκε το 1991 όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Η Δύση δηλώνει ότι δεν θα πιέσει την Ουκρανία προς την ειρήνη.
Ο πόλεμος «επιβίωσης» της Ρωσίας κατά τον Πούτιν
Ο Πούτιν χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας απέναντι σε μια αλαζονική Δύση, που, όπως λέει, συνωμοτεί για να διαλύσει τη Ρωσία και να υφαρπάξει τους φυσικούς της πόρους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η Δύση δεν επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία αλλά επιθυμεί το Κίεβο να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης το 2022 ότι η Ρωσία υπέστη «στρατηγική αποτυχία» στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ, που βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα από το 2004, δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είχαν «μυστική» συνάντηση πριν από περίπου 10 ημέρες, στο πλαίσιο της Ομάδας των 7 (G7) πλέον ανεπτυγμένων χωρών, για να συζητήσουν τη λεγόμενη «ειρηνευτική φόρμουλα» που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι συμφώνησαν σε περαιτέρω συνάντηση τον Ιανουάριο και σε «ειρηνευτική σύνοδο» τον Φεβρουάριο με βάση την πρόταση του Ζελένσκι. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς αυτούς.
Το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ιδέα του Ζελένσκι είναι παράλογη καθώς δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία στις συνομιλίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ