Στην κρίση στο Καζακστάν αλλά και το πώς μπορεί να επηρεαστούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση λόγω των αναταραχών αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο iefimerida.gr o Κωνσταντίνος Λάβδας.
Ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε πως «η κρίση στο Καζακστάν είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας και θα θέσει τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας σε νέα επικίνδυνη πορεία».
«Θα δοκιμαστεί η δυνατότητα της Ρωσίας να κρατήσει στη ζωή ένα σχετικά φιλικό προς αυτήν καθεστώς. Αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι το Καζακστάν είχε πετύχει ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης με εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάβδας.
«Η κρίση στο Καζακστάν θα οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων»
Ο γνωστός καθηγητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε ακόμη πως η συγκεκριμένη κρίση στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες εξελίξεις.
«Η κρίση θα οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων. Το χειρότερο σενάριο για τη Ρωσία είναι να έχουμε μία εξέλιξη τύπου Ουκρανίας στο Καζακστάν, το οποίο θυμίζω πως έχει πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Ήδη βλέπουμε ανατιμήσεις στο ουράνιο λόγω της κρίσης. Η παρέμβαση του μηχανισμού των πρώην σοβιετικών χωρών, που πραγματοποιείται σήμερα, είναι η πρώτη αυτού του είδους και αναδεικνύει τη σημασία του Καζακστάν για τις ισορροπίες μεταξύ των πρώην σοβιετικών κρατών στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Λάβδας.
Είναι ενδεικτικό πως οι αναταραχές στο Καζακστάν λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που Ρωσία και ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέο γύρο διαβουλεύσεων, με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία στο επίκεντρο. Ακόμη ένα μείζον θέμα που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος είναι τα όρια της επέκτασης του NATO από τη μια και οι πολυεπίπεδες επιθέσεις της Ρωσίας στις χώρες της Δύσης, στο πλαίσιο των κυβερνοεπιθέσεων και του εξελισσόμενου «υβριδικού πολέμου».