«Ο Ερντογάν, αλλά όχι ο Ερντογανισμός, είναι σταδιακά σε αποδρομή», σχολιάζει στο iefimerida.gr o Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αποτιμώντας τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία αλλά και την επόμενη μέρα.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Ερντογάν θα κατορθώσει να κλειδώσει και την προεδρία. Θυμίζω ότι -ούτως ή άλλως- είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών. Έχει την ξεκάθαρη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, της οποίας η θητεία είναι πενταετής. Αναμένεται, λοιπόν, να έχουμε ακόμη μία περίοδο Ερντογάν. Βεβαίως, μπορεί κανείς να πει ότι ο Ερντογάν, αλλά όχι ο Ερντογανισμός, που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, είναι σταδιακά σε αποδρομή, καθώς είναι δύσκολο για τον Τούρκο πρόεδρο, μετά απ’ αυτές τις εκλογές, να παραμείνει για πάνω από μία θητεία. Το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει κάποιος διάδοχος στο εσωτερικό του ερντογανικού στρατοπέδου και εκεί θα δούμε τη συνέχεια με μια επόμενη σύγκρουση», αναφέρει ο κ. Λάβδας.
Το ερώτημα που τίθεται, όπως λέει, είναι «κατά πόσο με τον Ερντογανισμό κυρίαρχο, στην προεδρία και στην εθνοσυνέλευση, θα υπάρξουν επόμενες ελεύθερες εκλογές».
Η Τουρκία επιθυμεί σταθερά μια μεγαλύτερη ηγεμονία στην περιοχή
Όπως και να έχει, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής, η περίφημη συζήτηση ποιος «συμφέρει» περισσότερο την Ελλάδα είναι μια συζήτηση αδιέξοδη.
«Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις και διαφορετικά καθεστώτα είχαν μια σταδιακά διευρυνόμενη επεκτατική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα και τελικώς κυριάρχησε το ιδεολόγημα της "γαλάζιας πατρίδας", το οποίο με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς ότι θα ακολουθήσει και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση».
Οι σχέσεις Τουρκίας με τη Δύση θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν κάπως στο υποθετικό σενάριο μιας επικράτησης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, που δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο πλέον. Αλλά αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Λάβδας, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την Ελλάδα.
«Μια άλλη κυβέρνηση θα προσπαθούσε να δείξει ότι οι σχέσεις με τη Δύση είναι καλύτερες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επηρεάζονταν στην ουσία τους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορεί να είχαμε μια ''περίοδο χάριτος''. Η στρατηγική της Τουρκίας όμως παραμένει η ίδια και περνάει μέσα από μια προσπάθεια ολοένα και μεγαλύτερης ηγεμονίας στην περιοχή. Και αυτό νομίζω πως διαπερνά όλα τα πολιτικά στρώματα», αναφέρει ο Κ. Λάβδας.
Η κοινωνία της Τουρκίας παραμένει διχασμένη
Ο Κωνσταντίνος Λάβδας αναφέρεται στην κοινωνία της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την διχασμένη.
«Είναι διχασμένη σε πολλά μέτωπα, όχι απλά στις πολιτικές επιλογές, αλλά και αξιακά, από πλευράς σχέσεων θρησκείας-πολιτικής, από πλευράς πολιτικών αξιών και βεβαίως σε σχέση με τη δημοκρατία και πώς την καταλαβαίνει ο καθένας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτή η βαθιά διχασμένη κοινωνία δεν εκφράζεται σε επίπεδο πολιτικών μετώπων με απόλυτη σαφήνεια. Εννοώ ότι τα μέτωπα είναι σύνθετα και ετερόκλητα, κυρίως η συμμαχία της αντιπολίτευσης, η οποία έχει μέσα και στοιχεία τα οποία στο παρελθόν συνεργάστηκαν όχι μόνο με τον Ερντογάν αλλά και με τον Μπαχτσελί. Και αυτό το βλέπουμε σε σχέση με τον κ. Ογάν, τον υπερεθνικιστή, ο οποίος πήρε 5,1% αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε αν όλοι οι ψηφοφόροι του θα πάνε μόνο στον Ερντογάν, γιατί πρόκειται για ψηφοφόρους που είναι ναι μεν βαθιά εθνικιστές αλλά υπερασπίζονται οι περισσότεροι το κοσμικό κράτος. Άρα, είναι δύσκολη η πρόβλεψη του τι θα γίνει με τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ογάν».