Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησε η Κύπρος με παρελάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Σύμφωνα με την philenews, σε μία από τις παρελάσεις έδωσε το παρών και η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα-σύμβολο στην ιστορία της κυπριακής τραγωδίας του 1974, που δίνει μάχη για τους αγνοούμενους, έχοντας δει να σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της τον σύζυγό της, με την ίδια και τα δύο παιδιά τους να γλιτώνουν.
Ειδικότερα, παρήλασε με το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», κρατώντας σφιχτά στα χέρια της την εικόνα της Παναγίας. Όπως ήταν λογικό καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος.
Κύπρος: Η εμβληματική παρουσία της Χαρίτα Μάντολες στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου
Η ιστορία της Χαρίτας Μάντολες
Ήταν 20 Ιουλίου όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, «παγώνοντας» τον χρόνο για την 27χρονη, τότε, Χαρίτα.
«Ακούσαμε εκρήξεις, δεν ξέραμε από πού. Ανοιξα το παράθυρο που έβλεπε στην Κερύνεια και είδα ένα μαύρο καπνό να βγαίνει. Τότε είπα στον άνδρα μου “Αντρίκο, τι γίνεται”, και μου λέει “εισβολή, ήρθαν οι Τούρκοι”», είχε πει σε συνέντευξή της.
Μία ημέρα μετά, 12 άνδρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται σχεδόν μπροστά στα μάτια τους. Ανάμεσά τους, ο πατέρας της Χαρίτας, ο άνδρας της Ανδρέας, ο σύζυγος της αδελφής της Γιαννούλας, ο σύζυγος της αδελφής της Μάρως, ο θείος και νονός της, ο ξάδελφός της.
Χρειάστηκαν, όμως, δεκαετίες μέχρι να μάθουν την αλήθεια για τους νεκρούς τους, τους οποίους η τύχη ήταν άγνωστη μέχρι τότε. Ήταν το 2004, όταν η Χαρίτα Μάντολες, αφού άνοιξαν τα οδοφράγματα, πήγε στο σημείο όπου τους σκότωσαν και άρχισαν να γίνονται έρευνες. Τότε, εντόπισαν τα οστά του συζύγου της και ακόμη 11 ανδρών.
«Όταν έγινε γνωστή η είδηση, πήρα τηλέφωνο την Επιτροπή Αγνοουμένων να δω ότι ήταν στο σωστό σημείο και αρνήθηκαν όλοι να πάνε μαζί μου. Τελικά, πήγα μόνη μου και όντως ήταν το σωστό σημείο», είχε πει η κυρία Μάντολες στο SigmaLive, λέγοντας ότι το 2008 τους παρέδωσαν τους δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους και έθαψαν.