Κρίσιμη για το μέλλον του Κυπριακού θεωρείται η σημερινή άτυπη Τριμερής Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι δύο πλευρές καλούνται, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ η επιλογή της γερμανικής πρωτεύουσας, που για πρώτη φορά φιλοξενεί παρόμοια διαδικασία για το Κυπριακό, έχει για προφανείς ιστορικούς και συμβολικούς λόγους.
Αναστασιάδης και Ακιντζί θα παρακαθίσουν στο δείπνο, το οποίο ξεκινά στις 8:30 το βράδυ, με ανοιχτή ατζέντα και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα με στόχο να συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς με τους οποίους θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στο Βερολίνο με διακηρυγμένο στόχο την κατάληξη στους όρους αναφοράς ή τη συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα. Σε δηλώσεις του, το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης είχε υπογραμμίσει ότι υπάρχει ήδη η βάση για μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς, με δεδομένη και τη συμφωνία της 9ης Αυγούστου μεταξύ των δύο ηγετών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει εγγράφως τις απόψεις της σε υπόμνημα, όπως ζητήθηκε από τον κ. Γκουτέρες. Ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ρητή και δεσμευτική αναφορά σε επίπεδο μιας θετικής ψήφους ή/και πολιτικής ισότητας, πέραν της επαναβεβαίωσης των υφιστάμενων συγκλίσεων μεταξύ των πλευρών στα σημεία αυτά.
Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πρώτιστο μέλημα να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο κράτος αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους τουρκοκύπριους και την Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο ενώ οι σχέσεις του με την Τουρκία βρίσκεται στο ναδίρ μετά τις δηλώσεις του για την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πριν το αποψινό δείπνο θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο παράγοντας Τουρκία
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να μπει αυτή τη στιγμή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις καθώς ο χρόνος κυλά υπέρ της ενώ αναμένει και το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα με στόχο την μη επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, έχει ήδη δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα λόγω της παρουσίας τουρκικών γεωτρητικών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις κινήσεις της Άγκυρας για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόθεση της Τουρκίας είναι να «παγώσει» τις εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι τις «εκλογές» στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Από την άλλη πλευρά στην ελληνοκυπριακή πλευρά επικρατεί η αίσθηση ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πιθανό να επιχειρήσει μικρές διαφοροποιήσεις από την γραμμή της Τουρκίας καθώς κάτι τέτοιο θα τον ενίσχυε στην εκλογική μάχη με δεδομένο ότι το δυνατό του χαρτί θεωρείται η επιμονή του σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τα σενάρια
Οι προσδοκίες από το σημερινό δείπνο στο Βερολίνο είναι χαμηλές και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, σήμερα, στους όρους αναφοράς. Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία σημειώνουν ότι τα σενάρια είναι τέσσερα.
1. Η συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
2. Ανακοινωθέν συναντίληψης ή προόδου που να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο σύντομης κατάληξης.
3. Οριστικό ναυάγιο. Σενάριο θεωρείται, επίσης, απομακρυσμένο.
4. Συμφωνία για κατάρτιση οδικού χάρτη που θα προετοιμάζει τα επόμενα βήματα.
Αν και οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια του δείπνου να υπάρξει πρόοδος, σενάριο το οποίο έχει γίνει στο παρελθόν τόσο στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου του 2016 όσο και στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου του 2017 όταν δρομολογήθηκαν εξελίξεις, παρά τις χαμηλές προσδοκίες.