Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους καθώς ο κυκλώνας «Μπουλμπούλ» σφυροκοπά την Ινδία και το Μπαγκλαντές συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, ενώ πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι των πληγεισών περιοχών πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, εκτός από τους έξι νεκρούς στο Μπαγκλαντές και τους τέσσερις στην Ινδία, περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 36 ψαράδες αγνοούνται, κάπου 6.000 σπίτια καταστράφηκαν πλήρως ή εν μέρει και δύο εκατομμύρια κάτοικοι του Μπανγκλαντές υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύκτα σε καταφύγια, λόγω του κυκλώνα - ενός ακόμη που σαρώνει την εν λόγω περιοχή.
Ο κυκλώνας, έπληξε χθες, Σάββατο, το βράδυ τις παράκτιες περιοχές αυτών των δύο γειτονικών χωρών, με αποτέλεσμα να κλείσουν αεροδρόμια και λιμάνια. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία, δύο όταν δένδρα έπεσαν πάνω στις κατοικίες τους και ένας από πτώση δένδρου στην Καλκούτα. Η κατάρρευση ενός τοίχου στο γειτονικό κρατίδιο Οντίσα στοίχισε επίσης τη ζωή σ' έναν άνθρωπο.
Στο Μπανγκλαντές πέντε από τα έξι θύματα σκοτώθηκαν από πτώσεις δένδρων. Δύο αλιευτικά σκάφη δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο λιμάνι και συγγενείς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ναυτικούς που βρίσκονται σ' αυτά.
Αναμένονται σφοδρές πλημμύρες λόγω του κυκλώνα
Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Μπαγκλαντές προβλέπει πλημμυρίδα με κύματα ύψους δύο μέτρων σε παράκτιες περιοχές λόγω του κυκλώνα.
Μάλιστα οι Αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου και τον ελλιμενισμό σκαφών στο λιμάνι της νήσου Σεντ Μάρτιν, όπου έχουν εγκλωβιστεί περί τους 1.500 τουρίστες. Ο κυκλώνας «Μπουλμπούλ» προκάλεσε χάος στην περιοχή Κούλνα, που έχει αποκλειστεί λόγω πτώσης δέντρων στους δρόμους. Στο μεταξύ ο κυκλώνας εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα, η οποία, ωστόσο, φέρνει σφοδρές βροχοπτώσεις.
Στρατός στις πληγείσες περιοχές
Οι ένοπλες δυνάμεις έστειλαν στρατιώτες στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία μαζί με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, ενώ οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ζώνες κινδύνου.
Καταστροφικοί κυκλώνες σαρώνουν συχνά την περιοχή αυτή στον κόλπο της Βεγγάλης, όπου κατοικούν περί τα 30 εκατ. άνθρωποι. Ωστόσο, παρά τη συχνότητα των κυκλώνων και την ενίσχυσή τους λόγω της κλιματικής αλλαγής ο αριθμός των θυμάτων έχει μειωθεί λόγω της ταχύτερης κινητοποίησης των Αρχών, της λήψης ραγδαίων μέτρων για την απομάκρυνση των κατοίκων και της κατασκευής χιλιάδων καταφυγίων.