Μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο - iefimerida.gr

Μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο

Κυβερνοεπίθεση σε λιμάνια στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο
Κυβερνοεπίθεση σε λιμάνια στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο / Φωτογραφία: AP Photo/Kai-Uwe Knoth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβλήματα στις αποστολές πετρελαίου από πολλά μεγάλα λιμάνια προκάλεσε μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Η κυβερνοεπίθεση αυτή έγινε κατά λιμενικών εγκαταστάσεων στις συγκεκριμένες τρεις χώρες και ανάγκασε τις δικαστικές Αρχές να ξεκινήσουν έρευνες με την υποψία του εκβιασμού για την απόσπαση λύτρων από τους Γερμανούς διαχειριστές του πετρελαϊκού τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «χτύπημα» ξεκίνησε πριν από αρκετές ημέρες και αφορά ειδικά τους πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στις αποστολές πετρελαίου από πολλά μεγάλα λιμάνια, εν μέσω εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Η Europol δήλωσε ότι πρόσφερε την υποστήριξή της στις γερμανικές Αρχές σχετικά με την επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 18 Ιανουαρίου η Europol ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός παγκόσμιου εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), που χρησιμοποιούσε χάκερ και έθετε σε κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων περισσότερες από 100 επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα De Morgen και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίθεση έπληξε το λιμάνι του Αμβούργου, καθώς και τουλάχιστον έξι πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπως η Αμβέρσα και το Αμστερνταμ.

Η εκκίνηση της δικαστικής διερεύνησης έγινε με μήνυση που κατέθεσε πληγείσα εταιρεία, η Oiltanking, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Marquard & Bahls, για κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα πληροφοριακά της συστήματα.

Το περιστατικό ανακαλύφθηκε στις 29 Ιανουαρίου και προκάλεσε ενεργοποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της εταιρείας, οι δραστηριότητες της οποίας διαταράχθηκαν σοβαρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται πηγές της γερμανικής δικαστικής έρευνας, οι κυβερνοπειρατές χρησιμοποίησαν το λογισμικό BlackCat, που εντοπίσθηκε στα τέλη του 2021 από τους ειδικούς κυβερνοσφάλειας και θεωρείται εξελιγμένο σε σχέση με τα προηγούμενα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι «πειρατές» που βρίσκονται πίσω από το BlackCat χρησιμοποιούν ρωσικά, αλλά το γεγονός αυτό δεν αρκεί για να αποδοθεί η κυβερνοεπίθεση σε Ρώσους, αφού οι τακτικές καμουφλάζ είναι συνήθεις και πολύ διαδεδομένες μεταξύ των hackers.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ