Σαγκάη: Κτίριο «περπάτησε» μέχρι τη νέα του τοποθεσία [βίντεο] - iefimerida.gr

Σαγκάη: Κτίριο «περπάτησε» μέχρι τη νέα του τοποθεσία [βίντεο]

Το κτίριο στη Σαγκάη που περπάτησε μόνο του
Το κτίριο στη Σαγκάη που «περπάτησε» μόνο του / Φωτογραφία: South China Morning Post
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κάτοικοι της Σαγκάης που περνούσαν από την ανατολική συνοικία Huangpu της πόλης τον Οκτώβριο, ίσως αντίκρισαν ένα ασυνήθιστο θέαμα: ένα κτίριο να «περπατά».

Ένα δημοτικό σχολείο 85 χρονών «ξεριζώθηκε» ολόκληρο και μετεγκαταστάθηκε χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία που ονομάστηκε «μηχανή βαδίσματος» ("walking machine").

Στην τελευταία προσπάθεια της πόλης να διατηρήσει ιστορικές κατασκευές, μηχανικοί προσάρμοσαν σχεδόν 200 κινητά στηρίγματα κάτω από το πενταώροφο κτίριο, σύμφωνα με τον Lan Wuji, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής τεχνικός επόπτης του έργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στηρίγματα λειτουργούν σαν ρομποτικά πόδια. Χωρίζονται σε δύο ομάδες που εναλλάσσονται και μιμούνται το ανθρώπινο βήμα. Οι συνημμένοι αισθητήρες βοηθούν στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το κτίριο κινείται προς τα εμπρός, δήλωσε ο Lan, του οποίου η εταιρεία Shanghai Evolution Shift ανέπτυξε τη νέα τεχνολογία το 2018.

«Είναι σαν να δίνεις στο κτίριο πατερίτσες, ώστε να μπορεί να σηκωθεί και μετά να περπατήσει», είπε.

Δείτε βίντεο με το κτίριο να «περπατά»:

Σε ένα βίντεο timelapse που κατέγραψε η εταιρεία, δείχνει το σχολείο να προχωράει αργά, κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επαρχίας Huangpu, το δημοτικό σχολείο Lagena κατασκευάστηκε το 1935 από το δημοτικό συμβούλιο της πρώην γαλλικής παραχώρησης της Σαγκάης. Μετακινήθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ένα νέο εμπορικό συγκρότημα κι ένα συγκρότημα γραφείων, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργάτες έπρεπε πρώτα να σκάψουν γύρω από το κτίριο για να εγκαταστήσουν τα 198 κινητά στηρίγματα στους χώρους κάτω από αυτό, εξήγησε ο Λαν. Μετά την περικοπή των πυλώνων του κτιρίου, τα ρομποτικά «πόδια» επεκτάθηκαν στη συνέχεια προς τα πάνω, σηκώνοντας το κτίριο πριν προχωρήσουν προς τα εμπρός.

Κατά τη διάρκεια 18 ημερών, το κτίριο περιστράφηκε 21 μοίρες και μετακινήθηκε 62 μέτρα (203 πόδια) μακριά στη νέα του θέση. Η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου, με το κτίριο του παλιού σχολείου να γίνει κέντρο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικής εκπαίδευσης.

Το έργο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος «μηχανή περπατήματος» χρησιμοποιήθηκε στη Σαγκάη για τη μετεγκατάσταση ενός ιστορικού κτηρίου, ανέφερε η κυβερνητική δήλωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεκαετίες καταστροφής

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ταχύς εκσυγχρονισμόςτης Κίνας έχει δει πολλά ιστορικά κτίρια να καταστρέφονται, για να καθαρίσουν τη γη, κάνοντας χώρο για ουρανοξύστες και τα κτίρια γραφείων. Όμως υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την αρχιτεκτονική κληρονομιά που χάθηκε ως αποτέλεσμα της κατεδάφισης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ορισμένες πόλεις έχουν ξεκινήσει νέες εκστρατείες συντήρησης και διατήρησης, συμπεριλαμβανομένης, περιστασιακά, της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών που επιτρέπουν την μετεγκατάσταση παλαιών κτιρίων αντί αυτά να κατεδαφιστούν.

Η επίσημη αδιαφορία για την ιστορική αρχιτεκτονική μπορεί να αποδοθεί στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μάο Τσε Τουνγκ. Κατά τη διάρκεια της καταστροφικής Πολιτιστικής Επανάστασης, από το 1966 έως το 1976, αναρίθμητα ιστορικά κτίρια και μνημεία καταστράφηκαν ως μέρος του πολέμου του στα «Τέσσερα Παλαιά» (παλιά έθιμα, πολιτισμός, συνήθειες και ιδέες).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον θάνατο του Μάο το 1976 έκανε την επανεμφάνιση της η αρχιτεκτονική συντήρηση, με την κυβέρνηση της Κίνας να χορηγεί προστατευμένο καθεστώς σε ορισμένες δομές πριν περάσει έναν νόμο για τη διατήρηση της κληρονομιάς στη δεκαετία του 1980. Στα επόμενα χρόνια, κτίρια, γειτονιές και ακόμη και ολόκληρες πόλεις είχαν κρατική υποστήριξη για να διατηρήσουν τις ιστορικές τους εμφανίσεις.

  / Φωτογραφία: South China Morning Post
/ Φωτογραφία: South China Morning Post

Ωστόσο, η ασταμάτητη αστικοποίηση συνέχισε να αποτελεί σημαντική απειλή για την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η πώληση γης είναι επίσης βασική πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι κτίρια με αρχιτεκτονική αξία συχνά πωλούνται σε κατασκευαστές ακινήτων για τους οποίους η διατήρηση δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στην πρωτεύουσα του Πεκίνου, για παράδειγμα, περισσότερα από 1.000 στρέμματα από τα ιστορικά σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια με αυλές, καταστράφηκαν μεταξύ 1990 και 2010, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα China Daily.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Ναντζίνγκ και του Πεκίνου - που υποκινούνταν από επικριτές που διαμαρτύρονταν για την απώλεια παλαιών γειτονιών - εκπόνησαν μακροπρόθεσμα σχέδια για τη διατήρηση όσων είχαν απομείνει από τους ιστορικούς τους χώρους.

Αυτές οι προσπάθειες διατήρησης έχουν λάβει διάφορες μορφές. Στο Πεκίνο, ένας σχεδόν κατεστραμμένος ναός μετατράπηκε σε εστιατόριο και γκαλερί, ενώ στο Ναντζίνγκ, ένας κινηματογράφος από τη δεκαετία του 1930 αποκαταστάθηκε για να μοιάζει με την αρχική του μορφή, με κάποιες προσθήκες να ταιριάζουν για σύγχρονη χρήση. Το 2019, η Σαγκάη καλωσόρισε το Tank Shanghai, ένα κέντρο τεχνών χτισμένο σε ανακαινισμένες δεξαμενές πετρελαίου.

«Η μετεγκατάσταση δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά καλύτερη από την κατεδάφιση», δήλωσε ο Λαν, ο επόπτης του δημοτικού σχολείου της Σαγκάης. «Θα προτιμούσα να μην αγγίξω καθόλου τα ιστορικά κτίρια».

Πρόσθεσε ότι για να μετεγκατασταθεί ένα μνημείο, οι εταιρείες και οι εργολάβοι, πρέπει να περάσουν από αυστηρούς κανονισμούς, όπως η έγκριση από την κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικοδόμηση μετεγκατάστασης είπε, ωστόσο, είναι «μια βιώσιμη επιλογή». «Η κεντρική κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των ιστορικών κτιρίων. Είμαι ευτυχής που βλέπω αυτήν την πρόοδο τα τελευταία χρόνια».

Μετακίνηση μνημείων

Η Σαγκάη είναι αναμφισβήτητα η πιο προοδευτική πόλη της Κίνας όσον αφορά τη διατήρηση της κληρονομιάς. Η επιβίωση πολλών κτιρίων της δεκαετίας του 1930 στη διάσημη συνοικία Bund και των σπιτιών "shikumen" (ή "πέτρινη πύλη") του 19ου αιώνα στην ανακαινισμένη γειτονιά Xintiandi, έχουν προσφέρει παραδείγματα για το πώς να δώσουν νέα ζωή στα παλιά κτίρια.

Η πόλη έχει επίσης ιστορικό μετεγκατάστασης παλαιών κτιρίων. Το 2003, το Μέγαρο Μουσικής της Σαγκάης, που χτίστηκε το 1930, μετακινήθηκε πάνω από 66 μέτρα (217 πόδια) για να ανοίξει ο δρόμος για έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο. Το κτίριο Zhengguanghe - μια εξαώροφη αποθήκη, επίσης από τη δεκαετία του 1930 - μετατοπίστηκε στη συνέχεια 125 πόδια (38 μέτρα) ως μέρος μιας τοπικής ανάπλασης το 2013.

Πιο πρόσφατα, το 2018, η πόλη μετεγκατέστησε ένα κτίριο 90 ετών στην περιοχή Χονγκκού, στο οποίο τότε θεωρήθηκε το πιο περίπλοκο έργο μετεγκατάστασης της Σαγκάης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετακινήσετε ένα κτίριο: Μπορεί να γλιστρήσει κάτω από ένα σύνολο σιδηροτροχιών, ή να τραβηχτεί από οχήματα, για παράδειγμα.

Ωστόσο, το Δημοτικό Σχολείο Lagena, το οποίο ζυγίζει 7.600 τόνους, έθεσε μια νέα πρόκληση - έχει σχήμα Τ, ενώ οι δομές που είχαν μεταφερθεί στο παρελθόν ήταν τετράγωνες ή ορθογώνιες, σύμφωνα με το Xinhua. Το ακανόνιστο σχήμα σήμαινε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι έλξης ή ολίσθησης μπορεί να μην είχαν λειτουργήσει, διότι μπορεί να μην άντεχαν τις πλευρικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί σε αυτό, είπε ο Λαν.

Το κτίριο έπρεπε επίσης να περιστραφεί και να ακολουθήσει μια καμπυλωτή διαδρομή προς τη μετεγκατάσταση του, αντί να κινείται σε ευθεία γραμμή - μια άλλη πρόκληση που απαιτούσε μια νέα μέθοδο.

«Κατά τη διάρκεια των 23 ετών που εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα, δεν έχω δει καμία άλλη εταιρεία που να μπορεί να μετακινεί δομές σε καμπύλη», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμπειρογνώμονες και τεχνικοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις δυνατότητες και να δοκιμάσουν διάφορες διαφορετικές τεχνολογίες πριν αποφασίσουν σχετικά με το «μηχάνημα περπατήματος».

Ο Λαν είπε στο CNN ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί το ακριβές κόστος του έργου και ότι το κόστος μετεγκατάστασης θα διαφέρει κατά περίπτωση.

«Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε το ιστορικό κτίριο πάση θυσία», είπε. «Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, είναι φθηνότερο από την κατεδάφιση και στη συνέχεια την ανοικοδόμηση σε μια νέα τοποθεσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ