Κροκόδειλος έμεινε έγκυος... χωρίς να έρθει σε επαφή με αρσενικό -Μια πραγματική «παρθενογένεση» - iefimerida.gr

Κροκόδειλος έμεινε έγκυος... χωρίς να έρθει σε επαφή με αρσενικό -Μια πραγματική «παρθενογένεση»

Ο κροκόδειλος που γέννησε το αυγό αποκτήθηκε όταν ήταν δύο ετών και κρατήθηκε χωριστά από άλλους κροκόδειλους για όλη του τη ζωή
Ο κροκόδειλος που γέννησε το αυγό αποκτήθηκε όταν ήταν δύο ετών και κρατήθηκε χωριστά από άλλους κροκόδειλους για όλη του τη ζωή / Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πραγματική ιστορία παρθενογένεσης σημειώθηκε σε ζωολογικό κήπο στην Κόστα Ρίκα, με κροκόδειλο να μένει έγκυος, χωρίς να έρθει ποτέ σε επαφή με αρσενικό.

Όπως αναφέρει το BBC, γέννησε ένα έμβρυο που ήταν κατά 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της.

Το φαινόμενο της λεγόμενης «παρθενογένεσης» έχει διαπιστωθεί σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ πριν σε κροκόδειλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιθανόν και οι δεινόσαυροι να ήταν ικανοί για αυτοαναπαραγωγή

Οι επιστήμονες λένε ότι το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να κληρονομήθηκε από έναν εξελικτικό πρόγονο, οπότε και οι δεινόσαυροι μπορεί να ήταν ικανοί για αυτοαναπαραγωγή.

Το αυγό γεννήθηκε από έναν 18χρονο θηλυκό αμερικανικό κροκόδειλο στο Parque Reptilania τον Ιανουάριο του 2018. Το έμβρυο στο εσωτερικό του ήταν πλήρως διαμορφωμένο αλλά θνησιγενές και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Ο κροκόδειλος που γέννησε το αυγό αποκτήθηκε όταν ήταν δύο ετών και κρατήθηκε χωριστά από άλλους κροκόδειλους για όλη του τη ζωή.

Η επιστημονική ομάδα του πάρκου ήρθε σε επαφή με μια αμερικανική ομάδα από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια, η οποία ειδικεύεται στις παρθενογενέσεις. Ανέλυσαν το έμβρυο και διαπίστωσαν ότι ήταν σε ποσοστό άνω του 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας, οι ερευνητές λένε ότι οι παρθενογενέσεις μπορεί να είναι πιο συχνές στους κροκόδειλους και να έχουν περάσει απαρατήρητες μέχρι τώρα επειδή οι άνθρωποι δεν έψαχναν για τέτοιες περιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τα ερπετά σε αιχμαλωσία να γεννούν σμήνη αυγών, δεδομένης της περιόδου απομόνωσης από τους συντρόφους, τα οποία κανονικά θα θεωρούνταν μη βιώσιμα και θα απορρίπτονταν. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν επομένως ότι τα αυγά θα πρέπει να αξιολογούνται για πιθανή βιωσιμότητα όταν τα αρσενικά απουσιάζουν», αναφέρουν οι επιστήμονες στο ερευνητικό τους έγγραφο.

«Επιπλέον, δεδομένου ότι (οι παρθενογενέσεις) μπορούν να συμβούν παρουσία δυνητικών συντρόφων, οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να παραλείπονται όταν η αναπαραγωγή συμβαίνει σε θηλυκά που συγκατοικούν με αρσενικά».

Πότε μπορεί να συμβαίνει μια παρθενογένεση

Δεν είναι σαφές γιατί η παρθενογένεση εμφανίζεται σε διαφορετικά είδη, αλλά τα περιστατικά εμφανίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία όλο και πιο συχνά, πιθανώς επειδή οι ερευνητές το αναζητούν πλέον. Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη που είναι ικανά για παρθενογένεση όταν ο αριθμός τους μειώνεται και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

«Τα νέα αυτά στοιχεία προσφέρουν δελεαστικές πληροφορίες για τις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων», γράφουν οι επιστήμονες, «κυρίως των δεινοσαύρων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ