Ξεχάστε την Ισπανία για καλοκαιρινές διακοπές με θέα την Μεσόγειο Θάλασσα. Η Κροατία και η Τουρκία είναι οι ανερχόμενοι προορισμοί για τα διεθνή σούπερ γιοτ, με την Ελλάδα να βλέπει επίσης μια άνοδο και να βρίσκεται στην 4η θέση του top 10.
Με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να θέτουν εκ νέου περιορισμούς για να αποφύγουν μια νέα έξαρση της πανδημία του κορωνοϊού, οι εξαιρετικά πλούσιοι εγκαταλείπουν μερικά από τα παραδοσιακά σημεία πρόσδεσής του.
Τουλάχιστον 63 σούπερ γιοτ πλέουν τώρα στην Τουρκία, τα περισσότερα από το 2017 και πάνω από 26 αυτή την στιγμή σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης που συνέταξε το Bloomberg. Κι αυτά είναι καλά νέα για μια χώρα, της οποίας το νόμισμα έκανε βουτιά – ρεκόρ εν μέσω αύξησης των εκροών ξένου κεφαλαίου.
Το 140 μέτρων Scheherazade έπλεε στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο όπως και το 100 μέτρων Madame Gu, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στον Αντρέι Σκοκ αλλά και το 85 μέτρων Pacific του δεύτερου πλουσιότερου άνδρα της Ρωσίς, του Λεονίντ Μίκελσον, είναι μεταξύ των άλλων σούπερ γιοτ που έριξαν άγκυρα στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.
Εξάλλου, η Τουρκία υπήρξε εδώ και χρόνια αγαπημένη για τους Ρώσους παραθεριστές. Όταν η Ρωσία ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα, 80 πτήσεις με 23.000 Ρώσους έφτασαν στην Αττάλεια σε μία μόνο ημέρα, ανέφερε η Daily Sabah. Επίσης, κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης του κορωνοϊού, η Τουρκία θεωρήθηκε ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τον κορωνοϊό μεταξύ των πλουσίων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του αριθμού των σκαφών τον Ιούλιο.
Εμπιστοσύνη σε Κροατία και Ελλάδα
Πέρα όμως από την Τουρκία, και η Κροατία, όπως και η Ελλάδα έχουν προσελκύσει περισσότερα super yachts, με τον αριθμό τους να φτάνει σε τριετές υψηλό επίπεδο. Τα μεγαλύτερα σκάφη που έχουν αγκυροβολήσει στην Κροατία αυτό το διάστημα είναι το Eclipse του Ρομάν Αμπράμοβιτς, το τέταρτο μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο και το 116 μέτρων Ulysses, που ανήκει στον πλουσιότερο άνδρα της Νέας Ζηλανδίας Γκράεμ Χαρτ.
Όσο για την Ελλάδα, επί του παρόντος έχουν ρίξει άγκυρα τον τρέχοντα μήνα 145 γιοτ σε σχέση με τα 132 που ήταν πέρυσι την ίδια εποχή. Μεταξύ αυτών, το πρόσφατα παραδοθέν O’Pari και το 110 μέτρων Radiant.
Στην άλλη πλευρά της μεσογείου, η Ισπανία γνωρίζει την μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των σκαφών, με 26 από αυτά να εγκαταλείπουν τις ακτές της από τον περασμένο μήνα.