Κρεμλίνο: Αν η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιηθεί, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, ίσως τελειώσει ο πόλεμος - iefimerida.gr

Κρεμλίνο: Αν η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιηθεί, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, ίσως τελειώσει ο πόλεμος

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ / Φωτογραφία αρχείου: AP /Alexander Zemlianichenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τη Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός περνούν από ένα «ουδέτερο καθεστώς» για την Ουκρανία.

Την ώρα που οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι αντιπροσωπείες εργάζονται επί του παρόντος σε έναν συμβιβασμό για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, με τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να σημειώνει ότι οι συζητήσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διατυπώσεις που πλησιάζουν στην οριστικοποίησή τους και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να τονίζει ότι αυτή η επιλογή αναφορικά με το ουδέτερο καθεστώς «είναι πράγματι αυτή που συζητείται αυτή τη στιγμή και που μπορεί να θεωρηθεί συμβιβαστική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι όροι της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας που επιδιώκει η Ρωσία δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά η Ουκρανία θα διαθέτει δικές της ένοπλες δυνάμεις. Ο Πεσκόφ έκανε λόγο για ουδετερότητα της Ουκρανίας στα πρότυπα της Σουηδίας ή της Αυστρίας, η οποία διαθέτει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε καθεστώς ουδετερότητας από τη Συνθήκη του 1955 για το αυστριακό κράτος και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την ένταξή της σε στρατιωτικές συμμαχίες και την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων σε εδάφη της.

Η Σουηδία πάλι, επισήμως αδέσμευτη, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και είναι εταίρος στη στρατιωτική συμμαχία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σταδιακά πλησιάζει προς αυτήν τα τελευταία χρόνια. Η χώρα εγκατέλειψε την ουδετερότητά της στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, περίοδος που συμπίπτει επίσης με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1995).

Τα παραδείγματα της Αυστρίας και της Ρωσίας ανέφερε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «αργές και δύσκολες», ειδικά για το καθεστώς της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα.

Το Κίεβο μιλά για «ουκρανικό μοντέλο» και ζητά πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας με εγγυήτριες δυνάμεις

Λίγα λεπτά αργότερα, η ουκρανική προεδρία απέρριψε αυτό το μοντέλο «σουηδικής ή αυστριακής ουδετερότητας» διαμηνύοντας ότι απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό», συνόψισε ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο Μικαϊλο Ποντόλιακ, σύμφωνα με την προεδρία.

«Αναμφίβολα, κατανοούμε την προσπάθεια των εταίρων μας να παραμείνουν συμβαλλόμενο μέρος πρωτοβουλίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξ ου και τα περί σουηδική ή αυστριακού μοντέλου ουδετερότητας. Όμως η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό και μόνο για νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Και όχι άλλα μοντέλα ή επιλογές

Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας. Αποτελεσματικό, όχι πρωτόκολλο ή «Βουδαπέστη». Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν στέκονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως σήμερα, αλλά παίρνουν ενεργό μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση και μας παρέχουν επίσημα την άμεση προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας όπλων. Και, δεύτερον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν να κλείσει ο ουρανός από τους ίδιους πυραύλους κρουζ. Χρειαζόμαστε άμεσες και σταθερές εγγυήσεις ότι ο ουρανός θα κλείσει.
Θα προσθέσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή σχεδιάζει να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με αυτούς τους γείτονες. Γι' αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας», έγραψε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To καθεστώς ουδετερότητας συνεπάγεται παραίτηση από την ένταξη στο ΝΑΤΟ -Τι λέει ο Ζελένσκι

Αυτή η πιθανή «ουδέτερη κατάσταση» συνεπάγεται ότι η Ουκρανία θα παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε χθες ότι είναι απαραίτητο να «αναγνωριστεί» ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι ρωσικές απαιτήσεις γίνονται «πιο ρεαλιστικές», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δεν αντέδρασαν αμέσως στις ρωσικές δηλώσεις. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντολιάκ, δήλωσε την Τετάρτη το πρωί ότι οι «θεμελιώδεις αντιφάσεις» εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά ότι ένας «συμβιβασμός» είναι ακόμα δυνατός.

Νέο μήνυμα από Ζελένσκι

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε προηγουμένως η ουκρανική προεδρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράθυρο για συμβιβασμό Ρωσίας-Ουκρανίας βλέπει ο Λαβρόφ

Εντωμεταξύ, παράθυρο για συμβιβασμό βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά με τις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες σημειώνοντας ότι κάποιες διατυπώσεις για συμφωνίες με το Κίεβο βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, ο Λαβρόφ είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό. «Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ.

Ο ίδιος τόνισε ότι πέρα από το θέμα της ουδετερότητας της Ουκρανίας μεταξύ των εμποδίων είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα και αυτό που αποκάλεσε το «ζήτημα της ελευθερίας του λόγου», ενώ η Ρωσία επιμένει στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και της ασφάλειας των ρωσόφωνων πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά τον Λαβρόφ οι ΗΠΑ παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό των θέσεων των ουκρανικών Αρχών, αλλά σήμερα δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ταχεία επίλυση αυτής της σύγκρουσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, που μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ότι οι διαβουλεύσεις με την Ουκρανία είναι δύσκολες και αργές, αλλά η Ρωσία επιθυμεί «ειλικρινά» την ειρήνη το συντομότερο δυνατό. «Οι διαβουλεύσεις είναι δύσκολες, προχωρούν αργά. Φυσικά, θα θέλαμε να γίνονται όλα πολύ ταχύτερα, αυτή είναι η ειλικρινής επιθυμία της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην ειρήνη. Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών συμμαχιών, όχι μέλος οτυ ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι έντονη: +3% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενίσχυσαν την άνοδό τους κατά 3% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και ΜΙλάνο, μια άνοδο υποκινούμενη από την ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές, εν αναμονή πληροφοριών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που επαναλήφθηκαν την Τετάρτη, και τη νομισματική απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Γύρω στις 12:25 ώρα Ελλάδος, ο παρισινός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3,31% στις 6.565,13 μονάδες, η Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 3,07% και το Μιλάνο κατά 3,25%, ενώ το Λονδίνο κατά 1,05%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ