Έξι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων μεταβαίνουν στη Μάλτα, να αξιολογήσουν την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της χώρα, κατά της διαφθοράς.
Δυόμισι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση των αξιών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές επιστρέφουν στη Μάλτα στις 23-25 Μαΐου.
Στόχος της επίσκεψης -που διοργανώνεται κατόπιν σύστασης της ομάδας Παρακολούθησης για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (DRFMG)- είναι να γίνει απολογισμός των πιο πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις πρόσφατες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, τα μέτρα κατά της διαφθοράς και τα καθεστώτα ιθαγένειας και διαμονής μέσω επενδύσεων.
Η επικοινωνία μεταξύ των αρχών της Μάλτας και της DRFMG, καθώς και το έργο της ομάδας στον τομέα αυτό, συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Η δολοφονία της δημοσιογράφου που άλλαξε τα πάντα
Η Μάλτα έφερε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του τύπου όταν δολοφονήθηκε η Μάλτέζα δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia, το 2017.
Εκ τότε στη χώρα έχει ξεκινήσει μια επίπονη διαδικασία μεταρρυθμιίσεων και θέσπισης μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μάλιστα ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι πρόκειται για τη χώρα καταγωγής της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia;
Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Στην επαγγελματική της πορεία είχε αποκαλύψει εκτενείς πληροφορίες για θέματα που αφορούσαν τη διαφθορά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών και την εμπλοκή της μαλτέζικης κυβέρνησης στο σκάνδαλο «Panama Papers».
Έχοντας δεχτεί επανειλημμένως παρενοχλήσεις και απειλές, η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας οι αρχές της χώρας οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. Εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για τις παραλείψεις κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει δράση.
Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τιμώντας την μνήμη της Γκαλίζια θέσπισε ένα βραβείο δημοσιογραφίας που φέρει το όνομα της δημοσιογράφου που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα.