Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η ένταση που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Κόσοβο.
Για τα «θερμά» τεκταινόμενα στην περιοχή, πήραν θέση και οι ΗΠΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνει ότι η χώρα του καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου για πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου με τη βία, «ενέργειες που είναι ενάντια στις συμβουλές των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων εταίρων του Κοσσυφοπεδίου».
Ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι αυτές οι ενέργειες έχουν κλιμακώσει απότομα και άσκοπα τις εντάσεις, «υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο».
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κλείνοντας, καλεί τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αλλάξει πορεία και όλες οι πλευρές να απόσχουν από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα πυροδοτήσουν εντάσεις και θα προωθήσουν τις συγκρούσεις.
Τι συμβαίνει στο Κόσοβο
Η ένταση στο Κόσοβο έχει συγκεκριμένη «ρίζα». Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϊκόταραν, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.
Χθες, Σέρβοι πολίτες περικύκλωσαν τα δημαρχεία, εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές, με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών». Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτίριο.
Καταδίκη από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν, αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημαρχεία στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις αρχές να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Καταδικάζουμε την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο παρά την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις αρχές του Κοσόβου να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR (την αποστολή του ΝΑΤΟ) στο Κόσοβο», αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.
«Ανησυχούμε από την απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική».
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαιτίας των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο, διέταξε μονάδες του στρατού να μετακινηθούν πιο κοντά στα σύνορα, αφού διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην πόλη Ζβέτσαν. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης αυτής για να εμποδίσει τον νέο δήμαρχο, που προέρχεται από την αλβανική κοινότητα, να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι Σέρβοι του Κοσόβου είχαν μποϊκοτάρει τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.