Το Κόσοβο θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Αλμπίν Κούρτι, μια διαδικασία που αναμένεται να πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Σερβία.
Οι Αλβανοί, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κόσοβο, κήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης μετά τον πόλεμο του 1998-1999 κατά τον οποίο επενέβη το ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την κρατική υπόστασή του.
Σε ένταση οι σχέσεις Κοσόβου-Σερβίας
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος ειρήνης, ασφάλειας, ισότητας και ευημερίας και γι' αυτό η θέση της Δημοκρατίας του Κοσόβου είναι σ' αυτό το κοινό σπίτι ως χώρας που αγαπάει την ειρήνη», δήλωσε ο Κούρτι στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης στην Πρίστινα.
Πριν ενταχθεί, το Κόσβο θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Σερβία για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η ΕΕ εργάζεται ήδη για μια συμφωνία που ελπίζει ότι αμφότερα τα μέρη θα υιοθετήσουν μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο έχουν αποκλείσει τις τελευταίες ημέρες κύριες οδούς έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις αρχές και τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου.