Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα υποπαραλλαγή «Αρκτούρος» -Το απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα υποπαραλλαγή «Αρκτούρος» -Το απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά

ΗΠΑ: Σχεδόν το 60% του πληθυσμού μολύνθηκε από τον κορωνοϊό
/ Φωτογραφία: AP Photo/Nam Y. Huh, File
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος» εντοπίστηκε σε Βρετανία και ΗΠΑ, σαρώνει την Ινδία και προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, που εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Ιανουαρίου και έχει εξαπλωθεί σε 26 ακόμη Πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας 235 κρούσματα, με «hotspots» κορωνοϊού να εμφανίζονται σε Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε τα πρώτα κρούσματα ήδη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ πλέον έχουν καταγραφεί στη χώρα σχεδόν 50, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Ο «Αρκτούρος» έχει επίσης ανιχνευθεί και σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπου όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγοστά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

Η επιστημονική ονομασία της παραλλαγής είναι XBB.1.16 και θεωρείται η πιο μολυσματική εκδοχή της Όμικρον μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο από άλλα που κυκλοφορούν.

ΗΠΑ: Οι Πολιτείες με τα περισσότερα κρούσματα

Τα περισσότερα κρούσματα του «Αρκτούρου» στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια, η οποία μετρά 54 μέχρι σήμερα. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται το Νιου Τζέρσεϊ με 38 κρούσματα, η Βιρτζίνια με 25, το Τέξας με 23 και η Νέα Υόρκη με 21.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άλλες Πολιτείες όπου εντοπίστηκε το στέλεχος είναι: Ουάσιγκτον, Ιλινόις, Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Γιούτα, Οχάιο, Μινεσότα, Μέριλαντ, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αϊόβα, Ιντιάνα, Χαβάη, Ντέλαγουερ, Κονέκτικατ, Ουισκόνσιν, Όρεγκον, Μίσιγκαν, Μασαχουσέτη, Λουιζιάνα και Κολοράντο.

«Αρκτούρος»: Μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη η παραλλαγή του κορωνοϊού

Ο δρ Πολ Χάντερ, που είναι ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δεν ανησυχεί για το στέλεχος, τονίζοντας πως η παραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημείωσε πως υπάρχει έξαρση στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έχει αυξηθεί γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

Ο Χάντερ πρόσθεσε ότι θα δούμε ένα κύμα λοιμώξεων χωρίς μεγάλη διασπορά σε σχέση με προηγούμενες.

Το στέλεχος XBB.1.16 έχει εντοπιστεί σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αρκτούρος»: Τα συμπτώματα που παρουσιάζει στα παιδιά

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε πως τα κρούσματα του «Αρκτούρου» που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν 50.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, dr Vipin Vashishtha, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ο «Αρκτούρος» προκαλεί πολλά κρούσματα στα παιδιά.

Στα νήπια έχει αρχίσει να αναδύεται ένας ιδιαίτερος φαινότυπος, καθώς η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί υψηλό πυρετό, βήχα και κνησμώδη επιπεφυκίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα αυτή δεν προκαλεί πύον, αλλά έντονη δακρύρροια που κάνει τα βλέφαρα των παιδιών να «κολλάνε» μεταξύ τους. Το σύμπτωμα αυτό δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τόνισε ο dr Vashishtha.

Ο «Αρκτούρος» δείχνει τάσεις εξάπλωσης

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί τον «Αρκτούρο» καθώς δείχνει τάσεις εξάπλωσης. Οι πρόσθετες μεταλλάξεις τον καθιστούν, ως φαίνεται, πιο μεταδοτικό, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλεί και πιο σοβαρή νόσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την dr Van Kerkhove, ο «Αρκτούρος» ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δύο δείγματα στην Ινδία που βγήκαν θετικά στα τέλη Ιανουαρίου και έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στη σοβαρότητα των περιστατικών, χωρίς να σημαίνει ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

Στην Ινδία έχει ήδη αντικαταστήσει άλλες μεταλλάξεις, ενώ πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Ο «Αρκτούρος» έχει τη δυναμική να εξαπλωθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ