Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας συμβούλευσε τον Ντόναλντ Τραμπ να καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα προστασίας τους κατοίκους λόγω κορωνοϊού.
«Κύριε πρόεδρε, προσπαθήστε να επιτεθείτε στον ιό με τον τσέχικο τρόπο», έγραψε στο Twitter ο επιχειρηματίας πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως επικρίνεται στη χώρα του για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. «Το να φέρει κανείς μια απλή υφασμάτινη μάσκα μειώνει τη διάδοση του ιού κατά 80%!. Η Τσεχία κατέστησε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ στους πολίτες της να φορούν τη μάσκα σε δημόσιους χώρους», πρόσθεσε ο Μπάμπις.
Στην Τσεχία, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, έχουν καταγραφεί 2.663 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 13 θάνατοι.
Ο Μπάμπις δεν διευκρίνισε ποια επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι η υφασμάτινη μάσκα μειώνει κατά 80% τη διάδοση του ιού SARS-CoV-2. Για το θέμα αυτό υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα. Σε μια μελέτη του 2013 για τη γρίπη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι «οι αυτοσχέδιες μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά μόνο ως ύστατη λύση για να εμποδιστούν οι μολύνσεις». Επισήμαναν όμως ότι σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να φορά κάποιος μια τέτοια μάσκα, παρά να μην έχει κανένα μέσο προστασίας.
Οι συμβουλές του ΠΟΥ για τις μάσκες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να φορούν μάσκες όσοι έχουν προσβληθεί και οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ασθενείς. Στην Κίνα, από την άλλη, οι αρχές επέβαλαν στους κατοίκους της Ουχάν να φορούν μάσκες όταν έβγαιναν έξω.
Στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση του Μπάμπις επικρίθηκε επειδή στη χώρα υπήρχε έλλειψη μασκών. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες κάθισαν στις ραπτομηχανές τους για να φτιάξουν δικές τους προστατευτικές μάσκες. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την έλλειψη και υποσχέθηκε να στείλει στην Κίνα κυβερνητικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν μάσκες, τεστ και άλλον ιατρικό εξοπλισμό.
Οι αντιδράσεις στην ανάρτηση του Μπάμπις δεν έλλειψαν: «Ναι, μας υποχρεώσατε να φοράμε μάσκα (όπως στην Ταϊβάν), αλλά δεν μας χορηγήσατε ούτε μία μάσκα (σε αντίθεση με την Ταϊβάν). Αναγκαστήκαμε να ράψουμε τις δικές μας. Όχι μόνο για εμάς, αλλά επίσης για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, ακόμη και για ανθρώπους παντελώς ξένους προς εμάς», έγραψε μια γυναίκα, η Ρεζίνα Ντέγιοβα.
Η Τσεχία έχει κλείσει τα σύνορά της, ενώ τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούν πλέον.