Οι μακριές σειρές και οι στοίβες από τεφροδόχους σε οίκους τελετών στην Ουχάν προκαλούν ερωτήματα σχετικά με το πραγματικό μέγεθος των απωλειών από τον κορωνοϊό στο επίκεντρο της επιδημίας, και όπως σημειώνει το Bloomberg, ανανεώνουν την πίεση στην κινεζική κυβέρνηση η οποία δίνει μάχη να διατηρήσει το αφήγημά της περί ανάσχεσης.
Στις οικογένειες εκείνων που υπέκυψαν στον ιό στην κινεζική πόλη, όπου η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, επετράπη από την εβδομάδα που πέρασε να λάβουν τις αποτεφρωμένες στάχτες από 8 τοπικούς οίκους τελετών. Καθώς οι οικογένειες έφταναν σε αυτούς, φωτογραφίες χιλιάδων τεφροδόχων που μεταφέρονταν έκαναν τον γύρο των κινεζικών κοινωνικών δικτύων, γράφει το Bloomberg.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με το κινεζικό Μέσο Caixin, έξω από έναν οίκο τελετών, φορτηγά μετέφεραν περίπου 2.500 τεφροδόχους την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σε άλλη εικόνα που δημοσίευσε το ίδιο μέσο διακρίνονται 3.500 τεφροδόχοι στοιβαγμένες στο εσωτερικό ενός οίκου τελετών. Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι σαφής ο αριθμός των τεφροδόχων.
Τι λένε οι οίκοι τελετών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, οι 6 από τους 8 οίκους τελετών στην Ουχάν που απάντησαν σε κλήση είπαν ότι είτε δεν διέθεταν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τεφροδόχων που αναμενόταν να παραληφθούν, είτε ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να αποκαλύψουν τους αριθμούς. Στους άλλους δύο οίκους τελετών, οι κλήσεις δεν απαντήθηκαν.
Οι μαρτυρίες συγγενών
Κάποιες οικογένειες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετές ώρες για να πάρουν τις στάχτες, συνεχίζει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν καθώς οι μαζικοί θάνατοι από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν σε πόλεις στη δύση συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, της Μαδρίτης και της Νέας Υόρκης, όπου τα νοσοκομεία έστηναν σκηνές για να διαχειριστούν τα αυξημένα κρούσματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, 2.535 άνθρωποι στην Ουχάν έχουν πεθάνει από τον ιό. Η ανακοίνωση ότι η καραντίνα που είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο θα αρθεί ήρθε αφού η Κίνα ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μηδενίστηκε, και αφού προχώρησε σε διπλωματικές ενέργειες στέλνοντας ιατρικές προμήθειες σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, ορισμένοι στην Κίνα, είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί όσον αφορά στην ακρίβεια των επίσημων στοιχείων, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι το ιατρικό σύστημα της Ουχάν κατακλύστηκε, των προσπαθειών από τις αρχές να καλύψουν το ξέσπασμα του κορωνοϊού στα αρχικά του στάδια, και των πολλαπλών αναθεωρήσεων στον τρόπο μέτρησης των επίσημων κρουσμάτων.
Πολλοί άνθρωποι που πέθαναν είχαν συμπτώματα της Covid-19, αλλά δεν ελέγχθηκαν και εξαιρέθηκαν από την επίσημη καταμέτρηση, σύμφωνα με το Caixin. Υπήρχαν επίσης ασθενείς που πέθαναν από άλλες ασθένειες λόγω έλλειψης κατάλληλης θεραπείας όταν τα νοσοκομεία ήταν κατακλυσμένα και περιέθαλπαν όσους μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.
Το δημοσίευμα του Bloomberg συνεχίζει κάνοντας μία αναφορά στα στοιχεία για τις αποτεφρώσεις. Σύμφωνα με αυτά, το 4ο τριμήνο του 2019 έγιναν στην Ουχάν 56.007 αποτεφρώσεις. Ο αριθμός των αποτεφρώσεων ήταν κατά 1.583 υψηλότερος από εκείνες του 4ου τριμήνου του 2018 και και κατά 2.231 υψηλότερος από το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των νεκρών μπορεί να μην είναι ακόμα σε θέση να αποχαιρετήσουν με τον τρόπο που αρμόζει στους αγαπημένους τους. Όπως εξηγεί το Bloomberg, η κυβέρνηση της Ουχάν, όπως και άλλες επαρχίες συμπεριλαμβανομένων των Guangxi και Zhejiang ανακοίνωσαν περιορισμούς στα παραδοσιακά τελετουργικά περιποίησης των τάφων.
Δύο κάτοικοι της Ουχάν που έχασαν συγγενείς τους από τον κορωνοϊό δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να συνοδεύονται από τους εργοδότες τους ή υπαλλήλους από τις επιτροπές γειτονιάς κατά την παραλαβή των τεφροδόχων, πιθανότατα ως μέτρο κατά των δημόσιων συγκεντρώσεων.
«Μου είπαν από την κυβέρνηση της επαρχίας να περιμένω μέχρι νεοτέρας πότε μπορώ να πάρω τις στάχτες του πατέρα μου», ανέφερε στο Weibo κάτοικος της Ουχάν, τονίζοντας ότι οι τεφροδόχοι είναι στοιβαγμένες ώστε να παραληφθούν.
Άλλη χρήστης του Weibo ανάφερε ότι έχασε τον σύζυγό της από τον κορωνοϊό και η αστυνομία την προειδοποίησε να μην είναι πολύ συγκινημένη και να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις. «Έχω μόνο ένα αίτημα», έγραψε η ίδια: «Θέλω να κάνω στον σύζυγό μου μία σωστή ταφή όσο το δυνατόν συντομότερα».
- Οι Ειδήσεις σήμερα:
- Κορωνοϊός: Ελληνες της Νέας Υόρκης εξηγούν στο iefimerida γιατί έχουν πλημμύρα ασθενών -«Πρωτοφανής αδιαφορία»
- Κορωνοϊός: Μικρή ανάσα για τη Βρετανία –Επιβραδύνεται ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας