Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκε κατά 16% την περασμένη εβδομάδα, στα 2,7 εκατομμύρια, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο, στους 81.340, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΠΟΥ, με βάση τα δεδομένα μέχρι την Κυριακή.
Πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο Οργανισμός κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων. Μόνο η ανατολική Μεσόγειος κατέγραψε αύξηση, ύψους 7%.
Μειώθηκαν αισθητά τα κρούσματα κορωνοϊού
Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη, κατά 16% στην αμερικανική ήπειρο και κατά 13% στη νοτιοανατολική Ασία.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά σχεδόν το 50% σε σύγκριση με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια που επιβεβαιώνονταν την εβδομάδα της 4ης Ιανουαρίου.
«Αυτό δείχνει ότι απλά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας λειτουργούν, ακόμα και μετά την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών» του SARS-CoV-2, επισήμανε.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε αυτή την τάση. Η φωτιά δεν έχει σβήσει, απλά μειώσαμε το μέγεθός της. Αν σταματήσουμε τη μάχη σε οποιοδήποτε μέτωπο, θα αναζωπυρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εντοπιστεί σε 94 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή σε οκτώ περισσότερες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη.
Περιπτώσεις μετάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους αυτού στην κοινότητα, σε αντίθεση με τα επιλεγόμενα εισαγόμενα κρούσματα, είχαν καταγραφεί σε τουλάχιστον 47 χώρες.
Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική παράλληλα είχε εντοπιστεί σε 46 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στις διπλάσιες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη, με κρούσματα μετάδοσής του στην κοινότητα στις 12 από αυτές.
Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία είχε εντοπιστεί σε 21 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, ή έξι περισσότερες σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, με κρούσματα μετάδοσής του στην κοινότητα στις δύο από αυτές.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο από την 8η ως τη 15η Φεβρουαρίου (673,000), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (πάνω από 318.000), τη Γαλλία (πάνω από 127.000), τη Ρωσία (πάνω από 104.000), το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από 97.000), την Ιταλία (πάνω από 85.000), την Ινδία (πάνω από 78.000), το Μεξικό (πάνω από 66.000), την Ινδονησία (πάνω από 63.000) και την Τουρκία (πάνω από 55.000).