Η βασίλισσα Ελισάβετ θα στερηθεί φέτος την οικογένειά της, οι Γερμανοί το παραδοσιακό ζεστό κρασί, οι Ελβετοί τους χριστουγεννιάτικους ύμνους της Λειτουργίας. Ο κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει αυτά τα περίεργα Χριστούγεννα όπως επιβάλλει ο κορωνοϊός.
Από τη Γαλλία μέχρι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Νορβηγία, οι Αρχές απευθύνουν εκκλήσεις για επιφυλακή, παρά την ανάγκη για κοινωνικές επαφές και χαλάρωση έπειτα από αυτήν την οδυνηρή χρονιά.
«Είμαι εκείνος ο τύπος που σας κλέβει τα Χριστούγεννα», παραδέχθηκε ο Μπράιαν Πάλιστερ, ο πρωθυπουργός της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα, παρακαλώντας τους συμπολίτες του «να μη συναθροιστούν τα Χριστούγεννα».
«Εάν έχουμε τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, αυξημένες κοινωνικές επαφές, και μετά αποδειχθεί ότι ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα με τους παππούδες, τότε θα έχουμε χάσει κάτι», είπε με συγκίνηση η Ανγκελα Μέρκελ.
Χριστούγεννα με λιγότερους
Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στον αριθμό των συνδαιτυμόνων ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα: ένας προσκεκλημένος ανά νοικοκυριό, δύο για τα άτομα που ζουν μόνα. Οχι περισσότεροι από έξι ενήλικοι στο γιορτινό τραπέζι για τη Γαλλία.
Οι Νορβηγοί χαλαρώνουν λίγο την απαγόρευση για τις γιορτές και επιτρέπουν τις γιορτινές συγκεντρώσεις των 10 ατόμων. «Θα χρειασθεί να αυτοσχεδιάσουμε και να μακρύνουμε το τραπέζι για να τηρήσουμε τις αποστάσεις», είπε η πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός απροόπτου, οι οικογενειακές συναθροίσεις (τρία νοικοκυριά το πολύ) θα επιτρέπονται ανάμεσα στις 23 και 27 Δεκεμβρίου.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος θα περάσουν, κατ' εξαίρεσιν φέτος, τις γιορτές στο κάστρο του Ουίνδσορ και όχι με όλη την οικογένεια στο Σάντριγχαμ. Αντίθετα, στο Κεμπέκ ακυρώθηκε η απόφαση να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις για ένα τετραήμερο τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων.
Περιορισμοί στις μετακινήσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης
Η Ιταλία θα εφαρμόσει πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων ανάμεσα στις περιοχές από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και ανάμεσα σε κοινότητες στις 25, στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Στο Βέλγιο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05.00 και στο Λουξεμβούργο όλη την περίοδο των γιορτών από τις 23.00 μέχρι τις 06.00.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ζητεί την αποφυγή μετακινήσεων μεταξύ περιφερειών, εκτός των οικογενειακών επισκέψεων. Στη Γαλλία, μόνο η παραμονή των Χριστουγέννων εξαιρείται της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Πλήγμα για καταστήματα, εστιατόρια, θεάματα
Η Γερμανία κλείνει τα καταστήματα και απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους, καταργώντας για φέτος τα κιόσκια του Glühwein. Ηδη είναι κλειστά εστιατόρια, μπαρ, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.
Στη Γαλλία άνοιξαν τα καταστήματα για τα ψώνια των Χριστουγέννων, όμως εστιατόρια και χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί.
Αντίθετα, στις χώρες όπου τα εστιατόρια λειτουργούν, θα μπορούν να κλείσουν αργότερα την Πρωτοχρονιά, όπως στην Ελβετία, όπου, όμως, ο ιατρικός κόσμος ζητεί το κλείσιμο ολόκληρης της χώρας εξαιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων.
Αλλαγές στις εκκλησιαστικές λειτουργίες τα Χριστούγεννα
Ο Πάπας θα επισπεύσει κατά δύο ώρες τη «νυχτερινή λειτουργία» για να προλάβει την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ θα γίνει χωρίς πιστούς. Στην Ελβετία, οι χριστουγεννιάτικοι ύμνοι απαγορεύονται στις εκκλησίες.
Οι παραδόσεις θα περιμένουν
Οι Αυστριακοί θα περάσουν τις γιορτές χωρίς τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι κάτοικοι της Μαδρίτης θα στερηθούν φέτος τις δώδεκα ρώγες σταφύλι που καταπίνουν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς στην Πουέρτα ντε Σολ. Τα πυροτεχνήματα απαγορεύονται στο Βέλγιο, στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τα Επείγοντα από τραυματίες. Το Λονδίνο και το Παρίσι ματαίωσαν τις εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για την αλλαγή του χρόνου.