Η εμπιστοσύνη προς τις αρχές για την διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε σημαντική πτώση στην Σουηδία.
Αυτό σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα την στιγμή που ο απολογισμός της επιδημίας στην χώρα εξακολουθεί να επιβαρύνεται έχοντας ξεπεράσει τους 5.000 νεκρούς.
Δημοσκόπηση για την διαχείριση του κορωνοϊού στη Σουηδία
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Ipsos που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 15 Ιουνίου για την εφημερίδα Dagens Nyheter, το 45% των ερωτηθέντων έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα των αρχών να διαχειρισθούν την υγειονομική κρίση, δηλαδή, μείωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο. Το 29% απαντούν ότι έχουν «μικρή εμπιστοσύνη», έναντι 21% πριν από δύο μήνες.
Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 57% (-12 μονάδες) έχουν «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και 60% (-9) στον επιδημιολόγο Αντερς Τέγκνελ, το πρόσωπο πίσω από την σουηδική στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οσο για την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, το 38% την θεωρούν «καλή», έναντι 50% τον Μάιο.
Υποχωρεί η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού στον κορωνοϊό
Η υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν έχει επίσης υποχωρήσει στο 39% (-10 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο).
Αντίθετα με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία, ο πληθυσμός της οποίας δεν περιορίσθηκε ποτέ με μέτρα lockdown, κράτησε ανοικτά τα σχολεία, τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, συνέστησε στους πολίτες μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τους κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας υπερασπίζεται αυτήν την προσέγγιση την οποία θεωρεί αποτελεσματική μακροπρόθεσμα και απορρίπτει τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν στην Ευρώπη για βραχείες περιόδους, θεωρώντας τα «πολύ αναποτελεσματικά» σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.
Ομως, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τουλάχιστον μέτρια: στην χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, 5.122 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19, πέντε έως ένδεκα φορές περισσότεροι από ό,τι στις γειτονικές της βόρειες χώρες. Η Σουηδία εμφανίζει τον πέμπτο χειρότερο λόγο νεκρών ανά κάτοικο στον κόσμο.
Ετσι, την στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες άνοιξαν στα μέσα του Ιουνίου τα σύνορά τους, τουλάχιστον επτά από αυτές απαγόρευσαν την είσοδο στους Σουηδούς , ανάμεσά τους οι Δανοί, οι Νορβηγοί και οι Φινλανδοί. Η Σουηδία ήταν επίσης πολύ αργή στην εισαγωγή μαζικών τεστ. «Οι διαφορές είναι αρκετά σημαντικές για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι καταγράφηκε πραγματική αλλαγή. Η θεώρηση των ικανοτήτων των αρχών πήρε μία σαφώς αρνητική στροφή», σημειώνει αναλυτής της Ipsos.