Κορωνοϊός: Το παράδοξο της Σιγκαπούρης -«Μηδενίζονται» τα νέα κρούσματα στους ντόπιους, «καλπάζουν» στους αλλοδαπούς εργάτες - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Το παράδοξο της Σιγκαπούρης -«Μηδενίζονται» τα νέα κρούσματα στους ντόπιους, «καλπάζουν» στους αλλοδαπούς εργάτες

Αλλοδαπός εργάτης με μάσκα στη Σιγκαπούρη
Αλλοδαπός εργάτης με μάσκα στη Σιγκαπούρη / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο παράλληλα σύμπαντα ανακαλύπτει κανείς αναλύοντας λεπτομερώς τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη το τελευταίο διάστημα: από τη μία πλευρά τείνουν να μηδενιστούν τα νέα κρούσματα στον ντόπιο πληθυσμό και από την άλλη καλπάζουν στους ξένους εργάτες.

Κι είναι αυτές οι ρωγμές στο success story της Σιγκαπούρης που ανάγκασαν τις Αρχές της να παρατείνουν σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο το lockdown. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς όμως έφθασε η κατάσταση εκεί; Την Τετάρτη η Σιγκαπούρη κατέγραψε μόλις έξι νέα κρούσματα στον ντόπιο πληθυσμό, την “community”, όπως την αποκαλούν στην ασιατική πόλη-κράτος. Αν και διεξάγονται το τελευταίο διάστημα πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποχωρεί διαρκώς τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το ρεκόρ των 728 στα μέσα Απριλίου. Πίσω απ’ αυτή την επιτυχία κρύβονται μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στις αρχές του μήνα, η αυστηρή κοινωνική αποστασιοποίηση και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός στους γηγενείς.

Βιομηχανικό κράτος με τριτοκοσμικό πρόβλημα

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στο παράλληλο σύμπαν των αλλοδαπών εργατών, στις τάξεις των οποίων καταγράφηκαν 690 νέα κρούσματα την Τετάρτη φθάνοντας συνολικά τα 13.000 στις εργατικές κατοικίες.

Έτσι, σχεδόν τα εννέα από τα δέκα νέα κρούσματα αφορούν αυτή την κατηγορία των “workers”, δηλαδή των ξένων εργατών που απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, γεγονός που ώθησε τις Αρχές να κλείσουν πολλά εργοτάξια.

Σε καραντίνα οι εργατικές κατοικίες των αλλοδαπών εργαζομένων

Η έκταση της επιδημίας του κορωνοϊού στις εργατικές κατοικίες των αλλοδαπών, που έχουν τεθεί και πάλι σε μεγάλο βαθμό σε καραντίνα, καταγράφεται και στα περίπου 3.000 τεστ στα οποία υποβάλλονται καθημερινά σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Σιγκαπούρης, Γκαν Κιμ Γιονγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεγερθούν νέα κέντρα υποδοχής των “workers”, όπου θα είναι διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου περίπου 41.000 κρεβάτια. Τέτοιοι κοιτώνες, όπου οι αλλοδαποί εργάτες κοιμούνται σε μεγαλύτερη απόσταση ο ένας από τον άλλο, υπάρχουν ήδη στο ειδικό κέντρο υποδοχής στο αεροδρόμιο Τσανγκί καθώς και σε ένα πρώην λιμάνι για κοντέινερ, ενώ θα διατεθούν και καταλύματα του στρατού, που έχουν στο μεταξύ εκκενωθεί αφού οι στρατιώτες στάλθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους το διάστημα αυτό.

Μεγάλο πρόβλημα χωρίς σοβαρά κρούσματα

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο κορωνοϊός έχει «εδραιωθεί» στις τάξεις των αλλοδαπών εργατών που ζούσαν μέχρι τώρα σε κατάμεστες εργατικές κατοικίες, ούτε από πότε μπορούν να υπολογίζουν οι Αρχές της Σιγκαπούρης σε σαφή μείωση των νέων μολύνσεων. Κι όσο δεν παρατηρείται βελτίωση της επιδημικής καμπύλης δεν αναμένεται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Οι συνέπειες για την οικονομία της Σιγκαπούρης είναι δραματικές και σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της πόλης-κράτους είναι αναπόφευκτη μια βαθιά ύφεση.

Και ένα ακόμη αξιοσημείωτο: σύμφωνα με τις Αρχές της Σιγκαπούρης ούτε ένας από τους αλλοδαπούς εργάτες που μολύνθηκαν από τον φονικό κορωνοϊό δεν χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ