Ο αριθμός είναι σχεδόν απίστευτος και πρωτοφανής: από την Ρώμη ως τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, 900 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι τους, σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, λόγω κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι περισσότεροι πολίτες , περίπου 600 εκατομμύρια, υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκειται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.
Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη. Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλο την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη -Πάνω από 12.000 θάνατοι παγκοσμίως
Πάνω από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4.825 άνθρωποι σε 53.578 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Κίνα έχει 81.008 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 3.255 θανάτων.
Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία και την Κίνα είναι το Ιράν με 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα, η Ισπανία με 1.326 θανάτους (24.926 κρούσματα), η Γαλλία με 562 θανάτους (14.459 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με 278 νεκρούς (22.177 κρούσματα).
Αυστηρότερα μέτρα
Η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου. Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του νότου. Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων. Η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.
Κλείνουν σύνορα
Από την Τρίτη τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα. Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες. Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις ενώ η Ρουμανία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών πολλών εθνικοτήτων στην επικράτειά της.
Αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων
Παράλληλα, πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο. Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναβολή των Αγώνων.
Τι λέει το Γαλλικό Πρακτορείο για την Ελλάδα
Μόλις ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός, στις 12 Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε σκληρά μέτρα για να περιορίσει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, ξεκινώντας από τα σχολεία, τα πάρκα και τα κέντρα ψυχαγωγίας έως την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενθαρρύνει τους πολίτες να μείνουν σπίτι τους και προειδοποιεί ότι θα αποφασιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας αν οι οδηγίες δεν γίνουν σεβαστές.