Στα 303 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Σερβία σύμφωνα με το χθεσινοβραδινό ανακοινωθέν.
Μεταξύ των προσβληθέντων από τον Covid-19 βρίσκεται και βρέφος 28 ημερών που νοσηλεύεται, όπως και όλα τα μέλη της οικογένεια του, σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι.
Ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, τον θάνατο μιας γυναίκας 60 ετών που νοσηλεύονταν στην κλινική της πόλης Νις. Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ανέρχεται στους τέσσερις.
Θα ξεκινήσουν μαζικά τεστ για κορωνοϊό
Η Σερβία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή πιο επιθετικής τακτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως συμβούλεψαν οι Kινέζοι εμπειρογνώμονες που έφτασαν το περασμένο Σάββατο από το Πεκίνο. Η νέα προσέγγιση αφορά τον εντοπισμό των προσβληθέντων από τον ιό, όπως και τον τρόπο νοσηλείας και θεραπείας. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσο τον δυνατόν περισσότερα κρούσματα για να απομονωθούν και να θεραπευτούν. Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν μαζικά τεστ του πληθυσμού.
Συνεργασία με Κινέζους για κορωνοϊό
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας στην μάχη κατά του κορωνοϊού θα ενταχθούν και οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας. Οι «ύποπτοι φορείς» θα καλούνται στα τοπικά κέντρα υγείας της γειτονιάς όπου θα λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα το οποίο στην συνέχεια θα εξετάζεται στα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν φέρουν τον ιό.
Ο Σέρβος υπουργός ισχυρίστηκε ότι σε συνεργασία με τους Kινέζους γιατρούς έχει γίνει ένα ακριβές πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα καλούνται οι «ύποπτοι φορείς» να εξεταστούν. Σε πρώτη φάση θα καλούνται όλες οι επαφές που είχαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δύο εβδομάδες πριν νοσήσουν, ανεξάρτητα από το γεγονός αν παρουσιάζουν ή όχι συμπτώματα.
Ο Ζλατιμπορ Λόντσαρ κατέστησε σαφές ότι η υποβολή σε εξετάσεις δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή αλλά υποχρέωση και όποιος αρνείται θα αναγκάζεται να τις πραγματοποιήσει.
Αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας από τον κορωνοϊό
Στον τρόπο θεραπείας των ασθενών επίσης θα γίνουν αλλαγές προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση του συστήματος υγείας, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τέσσερα νοσοκομεία- δύο στο Βελιγράδι, ένα στο Νόβισαντ και ένα στην Νις - θα μετατραπούν σε ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.
Οι ασθενείς, των οποίων η κατάσταση υγείας κριθεί σταθερή, θα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους για τον κορωνοϊό. Όσοι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου με ελαφρά συμπτώματα θα νοσηλεύονται σε εκθεσιακούς χώρους, κλειστά γυμναστήρια, στάδια και φοιτητικές εστίες που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομεία.
Στο Βελιγράδι ο στρατός έχει ήδη διαμορφώσει κατάλληλα τους χώρους της διεθνούς έκθεσης τοποθετώντας 3000 κλίνες. Οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα στην οικία τους όπου επίσης θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Στη Σερβία ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 η ώρα το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στις πόλεις και 70 ετών στα χωριά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν την οικία τους. Οι επαναπατριζόμενοι υπήκοοι της Σερβίας εφόσον προέρχονται από χώρες «υψηλού ρίσκου» οδηγούνται σε καταυλισμό που δημιουργήθηκε κοντά στα σύνορα με την Κροατία και τίθενται σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.