Σε καραντίνα μπαίνουν οι 750.000 κάτοικοι της επαρχίας του Τιρόλου στην Αυστρία, λόγω του κορωνοϊού.
Την απόφαση πήρε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης, με αυτή να έχει άμεση ισχύ. Στο Τιρόλο καταγράφονται 474 κρούσματα από τα συνολικά 1.646 στη χώρα (πέντε θάνατοι). Η περιοχή με τις 279 κοινότητες, που είναι διάσημη για τα χιονοδρομικά της κέντρα, μπαίνει σε καραντίνα, με τους κατοίκους να μην επιτρέπεται να φύγουν εκτός και αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Επίσης, η περιοχή δεν θα είναι προσβάσιμη σε όσους θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν.
«Η απομόνωση του Τιρόλου είναι απόλυτα απαραίτητη. Διότι θέλουμε να εμποδίσουμε τον ιό να εξαπλωθεί από το Τιρόλο και θέλουμε επίσης να προστατευθούμε περισσότερο», εξήγησε ο περιφερειάρχης του Τιρόλο, που γειτονεύει με την Ιταλία και με τη Γερμανία.
Σε ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα του, στην κοινότητα Ισγκλ, μολύνθηκαν πολλοί τουρίστες από τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε σκληρές επικρίσεις για την αντίδραση των τοπικών αρχών. Ο ιός εξαπλώθηκε από πολλούς σκιέρ που επέστρεψαν στις πατρίδες τους αφού έκαναν εκεί τις διακοπές τους. Στη Δανία και στη Νορβηγία, καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα που συνδέονται με το Τιρόλο. Από αυτή την εστία έφυγαν επίσης άνθρωποι που είχαν μολυνθεί προς τη Σουηδία, την Ισλανδία, τη Γερμανία, ακόμη και τον Καναδά. Όλοι οι σταθμοί σκι της Αυστρίας επέσπευσαν το τέλος της χειμερινής σεζόν. Οι αναβάσεις σταμάτησαν το βράδυ της Κυριακής.
Κουρτς: Η κρίση θα διαρκέσει για πολύ καιρό
Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα «διαρκέσει πάρα πολύ καιρό», προεξόφλησε, εν τω μεταξύ, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτιμώντας πως ο κόσμος θα βγει από αυτήν «τελείως διαφορετικός». Ο αντίκτυπος της πανδημίας «θα μας απασχολεί για μήνες», είπε ο επικεφαλής των αυστριακών συντηρητικών.
«Αυτή η κρίση», συμπλήρωσε ο Κουρτς, «θα οδηγήσει τον κόσμο να ξανασκεφτεί το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και θα έχει συνέπειες στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο, τον τρόπο που ζούμε». Στηλίτευσε εξάλλου το ότι στην ΕΕ, «η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί παρά μόνο όταν τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά».
Η Αυστρία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που ευημερούν, κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2019, υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, και δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2018 και το 2019 (0,7%). Αλλά η πρόγνωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ χθες είναι πως η χώρα θα καταγράψει έλλειμμα τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ φέτος.