Εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μέχρι το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού το τεράστιο πακέτο τόνωσης της οικονομίας που αποφασίστηκε προ ημερών δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την δραματική αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.
Ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Economic Policy Institute (EPI) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνουν ότι στις προβλέψεις τους, που έδωσαν προχθές Τετάρτη στη δημοσιότητα, συνυπολόγισαν την επίπτωση του πακέτου που συμφώνησαν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο αλλά και πάλι θεωρούν ότι μπορεί να χαθούν τουλάχιστον 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το καλοκαίρι, καθώς οι Πολιτείες αναφέρουν η μία μετά την άλλη σημαντική αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. «Αν είναι αρκετά στοχευμένο το πακέτο το πακέτο μπορεί να μετριάσει κάπως αυτές τις απώλειες. Αλλά ακόμη και μ’ αυτά τα μέτρα πολλοί άνθρωποι θα χρειαστεί να μείνουν εκτός δουλειάς πιθανώς για μήνες για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού», επισημαίνεται στην έκθεση. «Πέρα από τις ενέργειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι βουλευτές σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποφέρουν οικονομικά οι εργαζόμενοι αυτοί κι οι οικογένειές τους αυτή την περίοδο», συμπληρώνουν.
Ένα γράφημα που συνοδεύει την ανάλυση καταγράφει την εκτιμώμενη αύξηση της ανεργίας κατά Πολιτεία με τη Νεβάδα στην κορυφή με 14,2%, τη Χαβάη να ακολουθεί με 13,6%, τη Μοντάνα στο 12, 4%, ενώ στη Φλόριντα το ποσοστό των ανέργων προβλέπεται να φθάσει στο 12%. Κατά μέσο όρο σε πανεθνικό επίπεδο το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 9,5%.
Οικονομολόγοι και βουλευτές έχουν προβλέψει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και η χώρα ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα σε κρούσματα. Ήδη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει κάνει βουτιά, ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας καθώς έκλεισαν εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, μουσεία , τουριστικά θέρετρα κ.α., ενώ ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις για να μπει ένα φρένο στη διασπορά του φονικού κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της FED στο Σεν Λούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, προέβλεψε προ ημερών ότι το αμερικανικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50%, ενώ η ανεργία ίσως φθάσει το 30%. Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν φέρεται να προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα Ρεπουμπλικανούς βουλευτές ότι αν δεν περάσει το πακέτο τόνωσης της οικονομίας η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί στο 20%. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της κρίσης του 2009 η ανεργία είχε φθάσει στις ΗΠΑ στο 9,9% ενώ στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης το 1933 στο 24,9%.